Επαγγελματικο
Χωρα
Φωτισμός πόλης

Έντονα φώτα, Μεγάλη πόλη

Φωτίζοντας τους αστικούς μας χώρους

Είτε πλησιάζετε για προσγείωση με βραδινή πτήση ή θαυμάζετε τον ορίζοντα από τον κόλπο, υπάρχει κάτι πολύ μαγικό στα φώτα της πόλης. Μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματά μας, τις αντιλήψεις μας και ακόμη και τη συμπεριφορά μας - συχνά χωρίς να το παρατηρούμε.

«Αυτοί οι δρόμοι θα σας κάνουν να νιώσετε ολοκαίνουργιοι, τα μεγάλα φώτα θα σας εμπνεύσουν»
(Jay-Z feat. A. Keys - Empire State of Mind)

Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να βρείτε τραγούδια που αναφέρονται στα φώτα της πόλης. Φαίνονται να διαθέτουν κάποιες μυστικιστικές ή ρομαντικές ιδιότητες που μπορούν πράγματι να μας εμπνεύσουν. Το πιο σημαντικό όμως, εξυπηρετούν λειτουργίες. Μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς και προστατευμένοι. Μπορούν να κάνουν μια πόλη καλής ποιότητας και να τονίζουν την αρχιτεκτονική. Αλλά τι έχει προτεραιότητα;

Ασφαλής αλλά βιώσιμη

«Η λαμπερή σειρά φώτων της πόλης όσο μπορώ να δω»
(Bill Anderson - City Lights)

«Θα μπορούσε κανείς να συγκρίνει τον φωτισμό της πόλης με μια πυραμίδα», εξηγεί ο Michael Stats, Διευθυντής Κάθετων Εφαρμογών στον τομέα Μεταφορών & Εξωτερικών Χώρων στη LEDVANCE. «Ορισμένες λειτουργικές ανάγκες είναι το θεμέλιο και η ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας. Ανεβαίνοντας ένα επίπεδο μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε για ζητήματα αισθητικής και πάνω από αυτό, πρόκειται για επιπλέον λειτουργικότητα.»

Ωστόσο, όταν αναφέρεται στην ασφάλεια, στην πραγματικότητα αναφέρεται σε δύο τύπους ασφάλειας. Ο ένας με την έννοια ότι οι πόλεις πρέπει να φωτίζονται επαρκώς για να διασφαλιστεί η χωρίς ατυχήματα κίνηση μέσω σκαλοπατιών, διαβάσεων, δρόμων κ.λπ. Αυτό σημαίνει έντονα φώτα με κατάλληλο προσανατολισμό στους κύριους πεζόδρομους. Ο άλλος τύπος είναι το υποκειμενικό αίσθημα προσωπικής ασφάλειας:

«Ο φωτισμός έχει τεράστια επιρροή στο αίσθημα ασφάλειας των ανθρώπων», ισχυρίζεται ο Stats. «Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι πόλεις είναι η εγκατάσταση φωτισμού που κάνει τους πάντες να νιώθουν ασφαλείς και άνετοι.» Αλλά πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό; Η ποιότητα του φωτός είναι ένας παράγοντας: όχι μόνο η φωτεινότητα αλλά και η απόδοση χρώματος. «Όσο καλύτερη είναι η απόδοση χρώματος - δηλαδή το πώς εμφανίζονται τα αληθινά χρώματα, τόσο ευκολότερα οι πεζοί μπορούν να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτό, για παράδειγμα, τους κάνει να νιώθουν πιο ασφαλείς σε μεγάλα πλήθη» εξηγεί ο Stats.

«Βρίσκει μια βολική κολόνα φωτισμού, βγαίνει από τη σκιά»
(Dire Straits - Romeo & Juliet)

Ωστόσο, η πρόκληση δεν τελειώνει στη διασφάλιση της ασφάλειας - όπως επισημαίνει ο Stats: «Οι πόλεις πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη άλλες θεμελιώδεις πτυχές όπως η ενεργειακή απόδοση, η ποιότητα φωτισμού, οι νομικές απαιτήσεις, η ανθεκτικότητα και η συντήρηση.»

Για αυτούς τους λόγους, όλο και περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο μετασκευάζουν ή αναβαθμίζουν το φωτισμό τους σε LED. «Τα LED είναι πολύ αποδοτικά. Για το φορέα εκμετάλλευσης, είναι ελκυστικά λόγω της υψηλής ποιότητας φωτισμού, της αντοχής και της χαμηλής συντήρησής τους», εξηγεί ο Stats.

Μια πόλη που στοχεύει σε τέτοια εξοικονόμηση είναι η Γλασκόβη. Το 2015 έλαβε ένα πράσινο δάνειο για να αντικαταστήσει τις 70.000 κολόνες φωτισμού της κατά μήκος των κύριων οδικών αρτηριών με LED. Πιστεύεται ότι θα παρατηρήσουν πτώση κατά 50% στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ θα εξοικονομήσουν περισσότερους από 18.000 τόνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τα επόμενα 18 χρόνια.

Πανοραμική άποψη του καθεδρικού ναού της Κολωνίας και του ορίζοντα

Μας ελκύει το φως

«Αυτή η πόλη είναι φτιαγμένη από φώτα»
(Neon lights – Kraftwerk)

Αυτές τις μέρες, οι πόλεις πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Είναι σε διαρκή ανταγωνισμό για να προσελκύσουν εταιρείες, τουρίστες και τους υπάρχοντες κατοίκους. Ο φωτισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτών. Μια ολιστική προσέγγιση αστικού φωτισμού διασφαλίζει ότι ο σωστός φωτισμός βρίσκεται στα σωστά μέρη, όπως εξηγεί ο Stats:

«Όσο υψηλότερης ποιότητας και ασφαλής φαίνεται ο φωτισμός, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι θα περπατούν στους δρόμους ή θα κάθονται έξω από τις καφετέριες το βράδυ. Οι περιοχές στο κέντρο της πόλης πρέπει να στοχεύουν πάντοτε σε αισθητικά ευχάριστο φωτισμό με υψηλό δείκτη απόδοσης χρώματος, καθώς αποτελούν την επαγγελματική κάρτα οποιασδήποτε πόλης.»

Τα κύρια σημεία της πόλης

Φωτισμός πόλης στη Σαγκάη

«Ω, φαίνεσαι τόσο όμορφη απόψε... Στην πόλη των εκτυφλωτικών φώτων»
(U2 - City of blinding lights)

Κάθε πόλη διαθέτει ένα ή περισσότερα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα: ξεχωριστά χαρακτηριστικά που είναι πρόθυμοι να τονίσουν. Καθώς το σκοτάδι πέφτει και η πόλη ζωντανεύει, μόνο εκείνα με εξαιρετικό σχεδιασμό φωτισμού θα συνεχίσουν να μας θαμπώνουν με φόντο το σκοτεινό ουρανό.

Μερικές φορές αυτά τα αριστουργήματα είναι οι ψηλότεροι ουρανοξύστες της πόλης. Άλλες φορές μπορεί να είναι γέφυρες, πλατείες, σταθμοί ή δρόμοι. «Όποιο και αν είναι το έργο, συνεργαζόμαστε στενά με τον αρχιτέκτονα για να δείξουμε πώς ο φωτισμός μπορεί να ενσωματωθεί όχι μόνο στο σχεδιασμό, αλλά και στα δομικά υλικά», εξηγεί ο Alvis Fong της Traxon Technologies - θυγατρική της OSRAM που ειδικεύεται στο φωτισμό προσόψεων κτιρίων. «Ο φωτισμός πρέπει να τονίζει την αρχιτεκτονική αλλά και να είναι ανθεκτικός και αξιόπιστος.»

«Είμαι ένα τσιγάρο που σιγοκαίει σε μια καλοκαιρινή νύχτα, είναι τα φώτα της πόλης»
(City Lights - Tim McGraw)

Αυτός ο εμφατικός φωτισμός μπορεί να μετατρέψει τα δημιουργικά οράματα σε αξέχαστες εμπειρίες φωτισμού. Πάρτε για παράδειγμα τον Πύργο της Σαγκάης, ένα έργο της Traxon. Το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο (το πρώτο της Κίνας), το οποίο στέκεται στα 632 μέτρα, υψώνεται ακόμη περισσότερο από το θέαμα που προσφέρουν τα φώτα και για το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται κάθε βράδυ χάρη στα 22.000 σετ LED στην πρόσοψή του και στα 6.500 φώτα οροφής στο αίθριο.

«Ο πύργος της Σαγκάης είναι ένα παράδειγμα τέλειου παντρέματος αρχιτεκτονικής και φωτισμού - και του πώς ο φωτισμός μπορεί να πει ακόμη και ιστορίες», λέει ο Fong. Η καμπύλη σπειροειδής πρόσοψη του κτιρίου, για παράδειγμα, συμβολίζει τη δυναμική ανάδυση της σύγχρονης Κίνας και η συμπληρωματική λύση φωτισμού ταιριάζει με αυτό. «Μπορούμε να ελέγξουμε τον φωτισμό ώστε να ταιριάζει με θέματα ή περιόδους του έτους. Μπορούμε να ορίσουμε, για παράδειγμα, χειμερινό φωτισμό, θερινό φωτισμό ή φωτισμό για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Τα φώτα δίνουν στα κτίρια χαρακτήρα που με τη σειρά του δίνει στην πόλη τον χαρακτήρα της.»

Έτη φωτός μπροστά

«Είσαι μια τυχερή μικρή κυρία στην πόλη των φώτων ή άλλη μια χαμένη άγγελος, πόλη της νύχτας;»
(L.A. Woman - The Doors)

Λοιπόν, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον όσον αφορά το φωτισμό πόλης; Ο κ. Stats προβλέπει ότι θα δοθεί έμφαση στο να γίνει ο φωτισμός της πόλης ακόμη πιο αποτελεσματικός - και ευκολότερος στη διαχείριση: «Αυτό θα περιλαμβάνει αυτόματες αναφορές σφαλμάτων σε ένα κέντρο ελέγχου, το οποίο μπορεί να εκτελεί συντήρηση εξ αποστάσεως.»

Αλλά ίσως είναι πιθανό να έρθει μεγαλύτερη αλλαγή καθώς οι πολυσυζητημένες έξυπνες πόλεις γίνονται πραγματικότητα. Επιστρέφοντας στην αναλογία του της πυραμίδας, αυτή είναι η «πρόσθετη λειτουργικότητα» που ανέφερε: «Ο φωτισμός είναι η τέλεια βάση για το μέγα θέμα της Έξυπνης πόλης.»

Σχετικά με τους ειδικούς μας

Ο Michael Stats είναι ειδικός φωτισμού πόλης. Κατέχει το ρόλο του Διευθυντή Κάθετων Εφαρμογών στον τομέα των Μεταφορών και Εξωτερικών Χώρων της LEDVANCE για την περιοχή DACH.

Ο Alvis Fong είναι ειδικός σε θέματα φωτισμού προσόψεων κτιρίων με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Εκείνη είναι η Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνιών της Traxon Technologies - ειδικοί στα συστήματα φωτισμού και ελέγχου στερεάς κατάστασης.

Μοιραστείτε τη σελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης