Επαγγελματικο
Χωρα
Ανθρωποκεντρικός φωτισμός

Ανθρωποκεντρικός φωτισμός

Επιστροφή στο μέλλον

Η εφεύρεση του τεχνητού φωτός έφερε επανάσταση στην κοινωνία. Έφερε ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους και παρέτεινε τις ώρες εργασίας, την νυχτερινή ζωή και την εκπαίδευση πολύ πέρα από το ηλιοβασίλεμα. Η ζωή όπως είναι σήμερα θα ήταν αδύνατη χωρίς το φως. Τώρα, με τη διαθεσιμότητα νέων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με μια καλή κατανόηση του πώς το φως επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, είμαστε έτοιμοι για την επόμενη εποχή του φωτισμού. Μιλήσαμε με τον Dieter Lang, Ειδικό στον ανθρωποκεντρικό φωτισμό στο τμήμα Ε&Α της LEDVANCE. Ο Dieter είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής προτύπων FNL 27 στο Γερμανικό Ινστιτούτο Τυποποίησης DIN και πρόεδρος της ομάδας ειδικών HCL στη διεύθυνση φωτισμού της Γερμανικής Βιομηχανικής Ένωσης ZVEI.

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί στη γη αναπτύσσονται με το ρυθμό ημέρας και νύχτας. Ορισμένα ζώα ή φυτά έχουν προσαρμοστεί στη νύχτα, αλλά τα περισσότερα είναι ημερήσια και επιδεικνύουν τη μέγιστη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, οι άνθρωποι εξελίσσονται ως οργανισμοί ενεργοί την ημέρα και χρειάζονται το φως της ημέρας για τη δραστηριότητά τους. Το τεχνητό φως μας επιτρέπει να περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και εν τω μεταξύ περνάμε περίπου το 90% της ζωής μας ανεξάρτητα από το φυσικό φως. Συχνά, δεν έχουμε τα επίπεδα φωτός που χρειάζεται το βιολογικό μας σύστημα για να λειτουργεί καλά.

Ενώ τα φυτά για διακόσμηση σε ένα δωμάτιο συνήθως τοποθετούνται κοντά στο παράθυρο για να δέχονται αρκετό φως, οι άνθρωποι συχνά υποφέρουν από έλλειψη έντονου φωτός.

Η επιρροή του φωτός

Οικογένεια στο σπίτι

Γνωρίζουμε ότι τα φυτά δεν μπορούν να δουν, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται φως. Με τον ίδιο τρόπο, και οι άνθρωποι χρειάζονται φως όχι μόνο για την όραση, αλλά και για το μη οπτικό, βιολογικό τους σύστημα. Το φως έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόδοση, την ευημερία και την υγεία των ανθρώπων. Το φως συγχρονίζει τον ρυθμό ημέρας-νύχτας με τη φυσική πορεία της ημέρας και της νύχτας. Το φως μάς υποστηρίζει να είμαστε ενεργοί, συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά πρέπει να είναι έντονο και παρόμοιο με το φως της ημέρας για να επιτευχθεί αυτό. Το βράδυ, όταν το φυσικό φως της ημέρας γίνεται πιο σκούρο και λιγότερο μπλε, αυτό βοηθά στη χαλάρωση και την προετοιμασία του ανθρώπινου σώματος για έναν καλό ύπνο τη νύχτα. Έτσι, ένα θερμότερο και πιο σκοτεινό τεχνητό φως είναι επίσης η καλύτερη επιλογή για το βράδυ.

Αυτό που φαίνεται να είναι φυσιολογικό και φυσικό δεν είναι συνήθως διαθέσιμο στο εσωτερικό περιβάλλον μας. Στα γραφεία μας, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, όπου κι αν βρίσκεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνήθως βρίσκουμε τον ίδιο στατικό φωτισμό όλη την ώρα - μέρα και νύχτα. Ο εσωτερικός φωτισμός μας απέχει πολύ από αυτό που είναι φυσικό και απαραίτητο για εμάς.

Ευτυχώς, η νέα τεχνολογία LED και τα έξυπνα συστήματα φωτισμού μας δίνουν την ευκαιρία να ξεπεράσουμε αυτό. Και δεν είναι μόνο η τεχνολογία που εξελίχθηκε σε σημείο που είναι εφικτή μια προσομοίωση του φωτός της ημέρας σε εσωτερικό χώρο. Η πλήρης κατανόησή μας για την ανθρώπινη βιολογία και τα αποτελέσματα του φωτός έχει εξελιχθεί σε σημείο που μπορούμε να μεταφέρουμε αυτή τη νέα γνώση σε εφαρμογές φωτισμού. Υπάρχουν ακόμη και πρότυπα, τα οποία επιτρέπουν τη μετατροπή των επιστημονικών ευρημάτων σε πρακτικές εφαρμογές. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου αλλάζει το πρότυπο φωτισμού. Από το να παρέχεται απλώς η δυνατότητα της όρασης, προχωρούμε στην υποστήριξη της ανθρώπινης απόδοσης, της ευημερίας και της υγείας. Πρόκειται για μια επανάσταση στον φωτισμό που μετατρέπει τον φωτισμό από ένα προϊόν σε ένα θέμα που σχετίζεται με την υγεία, συγκρίσιμο με την καλή διατροφή, τις αθλητικές δραστηριότητες και γενικά έναν υγιή τρόπο ζωής.

Ανθρωποκεντρικός φωτισμός

Ο όρος Ανθρωποκεντρικός φωτισμός αναπτύχθηκε το 2010 και χρησιμοποιείται εντατικά από το 2013 για να δείξει ότι ο φωτισμός πρέπει να υπερβαίνει την όραση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το φως πρέπει να εστιάζει στις ανθρώπινες ανάγκες και να υποστηρίξει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης διαβίωσης όσο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Βάζει τους ανθρώπους στο κέντρο του σχεδιασμού φωτισμού και είναι συντομευμένο συνώνυμο της ανάγκης να συμπεριληφθούν οι οπτικές, βιολογικές και συναισθηματικές πτυχές του φωτός στο σχεδιασμό φωτισμού.

Το δυναμικό του Ανθρωποκεντρικού φωτισμού αποδείχτηκε για πρώτη φορά σε οίκους ευγηρίας. Η επιτυχία και η βελτίωση της κατάστασης του κατοίκου με καλύτερο φως που υποστηρίζει ειδικά εκείνους που δεν είναι πλέον σε θέση να φύγουν από το σπίτι, ήταν τόσο ξεκάθαρη και εντυπωσιακή, που οι λύσεις HCL, συμπεριλαμβανομένου του φωτός της ημέρας και του τεχνητού φωτισμού, εξελίχθηκαν σε ένα είδος προτύπου στους σύγχρονους οίκους ευγηρίας.

Αυτό επεκτάθηκε σε πολλά περισσότερα πεδία εφαρμογών με διάφορες μελέτες, οι οποίες έδειξαν σταθερά αποτελέσματα σε διάφορες εφαρμογές: από σχολεία και νοσοκομεία, έως γραφεία, εργοτάξια και ιδιωτικές κατοικίες. Κάθε μέρος όπου οι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους σε εσωτερικούς χώρους χωρίς επαρκές φως της ημέρας είναι ένα μέρος για HCL. Στα νοσοκομεία, για παράδειγμα, η έρευνα έχει αποδείξει ότι ο φωτισμός πιο κοντά στον φυσικό φωτισμό υποστηρίζει ουσιαστικά την περίθαλψη και την ανάρρωση. Βοηθά στην αποκατάσταση των μοτίβων ύπνου σε μονάδες εντατικής θεραπείας και αποτρέπει την κατάθλιψη. Στα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επωφελούνται από τα επίπεδα φωτισμού προσανατολισμένα στο φως της ημέρας. Αυξάνουν τη συγκέντρωση και την εγρήγορση, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα φωτός μπορούν να υποστηρίξουν τη χαλάρωση δημιουργώντας ένα ήρεμο περιβάλλον. Επίσης, στο εργασιακό περιβάλλον, ο HCL βοηθά τους εργαζόμενους να αποδίδουν καλύτερα και να κάνουν τη δουλειά τους με επιτυχία και χωρίς να αισθάνονται πολύ εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας.

Χώρος ευεξίας - Holmes-Place

Ένα ζήτημα μιας γενιάς

Μια τέτοια δραματική αλλαγή στην κατανόησή μας και στη χρήση του φωτισμού απαιτεί λίγο χρόνο για να εδραιωθεί. Χρειάζεστε περισσότερα από έναν διακόπτη φωτισμού στον τοίχο. Το φως πρέπει να ελέγχεται από ένα έξυπνο σύστημα. Θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να διαδοθεί σε όλα τα γραφεία, τα σχολεία ή άλλα εσωτερικά περιβάλλοντα όπου περνάμε τον χρόνο μας. Αλλά όλοι όσοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια σύγχρονη λύση HCL δεν θα ήθελαν ποτέ να το χάσουν ξανά.

Μοιραστείτε τη σελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης