Επαγγελματικο
Χωρα

Αποστολή ασφαλέστερες πόλεις

Ο φωτισμός κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ασφαλείς και δημιουργεί ένα φιλόξενο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό

Κάτι έρχεται να κάνει τις πόλεις πιο ασφαλείς, και δεν είναι ο Batman και ο Robin! Είναι στην πραγματικότητα ο φωτισμός των δρόμων και της πόλης που σχεδιάζεται για να βελτιώσει τη ζωή στην πόλη. Θα επικοινωνούν οι διασταυρώσεις, οι χώροι στάθμευσης και τα φώτα; Θα μπορούν να δίνουν μηνύματα στους χρήστες του οδικού δικτύου και να βοηθούν στην αποφυγή ατυχημάτων; Και τι μπορεί να περιμένει ο τομέας φωτισμού από τις αναδυόμενες τεχνολογίες;

Εναέρια εικόνα οδικών διασταυρώσεων

Ζωή στην πόλη ή ζωή στην ύπαιθρο; Φαίνεται ότι δεν υπάρχει συναγωνισμός. Οι πόλεις κερδίζουν αμαχητί, καθώς όλο και περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε τη αστική ζωή. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των κατοίκων των αστικών κέντρων αυξάνεται κατά τον εκπληκτικό αριθμό των 60 εκατομμυρίων ετησίως. Μέχρι το 2050, περίπου το 70% από εμάς θα ζούμε σε πόλεις, βάσει των εκτιμήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Φυσικά περισσότερη αστική ζωή σημαίνει περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Πάρτε για παράδειγμα τον φωτισμό. Αυτός καταναλώνει ήδη περίπου το 20% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) .

Σαφώς οι πόλεις χρειάζονται τεχνητό φωτισμό: κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ασφαλείς και δημιουργεί ένα φιλόξενο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό. Κανείς δεν θέλει να τριγυρνάει στο σκοτάδι σε μια γειτονιά που δεν είναι σωστά φωτισμένη, όπου το έγκλημα θα μπορούσε να φουντώνει στις σκιές.

Ευτυχώς, μια τεχνολογική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι πόλεις αλλάζουν όλο και περισσότερο σε τεχνολογία LED με ενεργειακή απόδοση. Η κίνηση πρόκειται να μειώσει δραστικά το παγκόσμιο κόστος φωτισμού. Μέχρι το 2027, η ευρεία χρήση των LED θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 348 terawatt-ώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας μόνο στις ΗΠΑ. Αυτή είναι το ισοδύναμο της ετήσιας ηλεκτρικής παραγωγής 44 μεγάλων ηλεκτρικών σταθμών, που σημαίνει εξοικονόμηση άνω των 30 δις δολαρίων στις σημερινές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Και φυσικά, ο εντονότερος φωτισμός LED σημαίνει επίσης καλύτερη ορατότητα και μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας για τους κατοίκους της περιοχής.

Το μέλλον είναι τώρα

Το επόμενο βήμα είναι να εγκατασταθούν έξυπνα συστήματα φωτισμού δρόμων, χρησιμοποιώντας τεχνολογία από το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και την επικοινωνία μεταξύ μηχανών (M2M) ή την άμεση επικοινωνία μεταξύ συσκευών.

Μπορεί να ακούγεται σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά χάρη στα δίκτυα M2M και τα συστήματα οδικού φωτισμού LED, σύντομα θα μπορούμε να ανάβουμε και να σβήνουμε μεμονωμένα φώτα του δρόμου όταν χρειάζεται: αν δεν είναι κανείς γύρω, θα μειώνεται η ένταση φωτισμού, θα φωτίζουν μόνο όταν ένας πεζός, ποδηλάτης ή αυτοκίνητο ξεπροβάλει μπροστά τους. Οι αισθητήρες θα επιτρέπουν επίσης την καταγραφή περιβαλλοντικών πληροφοριών.

Αυτά τα μεμονωμένα έξυπνα φώτα δρόμου θα συνδεθούν ασύρματα σε ένα κέντρο εξυπηρέτησης, επιτρέποντας στις αρχές της πόλης να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τα φώτα κεντρικά. Πάρτε το Street Light Control (SLC) της OSRAM, για παράδειγμα, ένα σύστημα που βασίζεται σε ένα δίκτυο φώτων LED, με λογισμικό που επιτρέπει τη χρήση των φώτων μεμονωμένα ή σε μια ομάδα.

Ο απομακρυσμένος έλεγχος του φωτισμού του οδικού δικτύου θα προστατεύσει το περιβάλλον αποφεύγοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η τεχνολογία συνεπάγεται τη συνεχή παρακολούθηση του φωτισμού του οδικού δικτύου, καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό σφαλμάτων και την ταχεία διόρθωσή τους. Επιπλέον, ο φωτισμός βάσει αναγκών θα κάνει τους αστικούς χώρους πιο ελκυστικούς και πιο ασφαλείς, ρίχνοντας περισσότερο φως, για παράδειγμα, σε σκοτεινούς χώρους στάθμευσης, όπου οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ανασφαλείς. Πόλεις όπως το Αϊντχόβεν στην Ολλανδία έχουν επίσης εισάγει φωτιζόμενες διαβάσεις πεζών, όπου ανάβουν λευκές ρίγες με αισθητήρες για να πουν στους ανθρώπους πότε είναι ασφαλές να διασχίσουν το δρόμο.

Επαγγελματικοί πύργοι στο Βερολίνο τη νύχτα. Μέρος στο Potsdamer

Χρωμάτισέ με έξυπνα

Τα έξυπνα φανάρια του δρόμου μπορούν ακόμη και να προσαρμοστούν στις καιρικές συνθήκες, αναβοσβήνοντας κόκκινα για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους ότι πλησιάζουν καταιγίδες ή πλημμύρες. Τα φώτα μπορούν επίσης να αλλάξουν την απόχρωσή τους με βάση την ώρα της ημέρας ή την πυκνότητα της κυκλοφορίας.

Φυσικά, δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς τις προκλήσεις της. Οι πολεοδόμοι θα μπορούσαν να περιοριστούν από τους πολύ μικρούς προϋπολογισμούς ή από έλλειψη συνεννόησης σχετικά με το ποια τεχνολογία χρειάζεται όσον αφορά την πόλη.

Επιπλέον, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση έχει εκφράσει ανησυχίες ότι το μπλε φως που εκπέμπεται από το φωτισμό οδικού δικτύου LED θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα ύπνου. Αν και αυτό μπορεί να αποφευχθεί με τεχνολογία που θα επιτρέπει στις αρχές της πόλης να προσαρμόζουν το επίπεδο φωτισμού, αυξάνοντας την ένταση του φωτός κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, για να βοηθήσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο έργο τους.

Ό,τι κι αν χρειάζεται να γίνει ακόμα, η τεχνολογία αλλάζει ήδη τις πόλεις μας και τον τρόπο που ζούμε. Απλώς κοιτάξτε τη γερμανική πόλη Wipperfürth, όπου η τεχνολογία φωτισμού OSRAM επιτρέπει στα φωτιστικά να στέλνουν πληροφορίες μέσω Bluetooth. Επί του παρόντος έχουν εγκατασταθεί 20 σύγχρονοι πυλώνες φωτισμού πόλεων LED σε πεζόδρομους και πάρκα, εξοπλισμένοι με σύστημα ελέγχου των φώτων δρόμου και τεχνολογία που ονομάζεται Einstone, ένα σύστημα IoT, το οποίο εκπέμπει σήμα Bluetooth. Αυτό το σήμα μπορεί να ληφθεί από έξυπνα κινητά και να χρησιμοποιηθεί με μια εφαρμογή, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε γενικές πληροφορίες ή να μάθουν σχετικά με συγκεκριμένα καταστήματα και εστιατόρια ή όπου υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων για παράδειγμα. Το μέλλον είναι λαμπρό.

Μοιραστείτε τη σελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης