Επαγγελματικο
Χωρα
Στο λιμάνι του Λος Άντζελες το φως ανάβει στη θάλασσα ενάντια στον συννεφιασμένο ουρανό σε ηλιόλουστη ημέρα

Ασφαλής στη θάλασσα

Η ιστορία των φάρων

Διακεκομμένες κατά μήκος τραχιές ακτές και εισόδοι λιμανιών σε όλο τον κόσμο, οι φάροι έχουν αποτρέψει από καιρό καταστροφές και έχουν σώσει ζωές στη θάλασσα. Έχουν επίσης αφυπνίσει τη φαντασία μας. Ακόμα και σήμερα, με την αυτοματοποίηση που αντικαθιστά το ρόλο των φύλακων, παραμένει κάποια περιέργεια σχετικά με αυτές τις καθησυχαστικές δομές και τις ιστορίες που πρέπει να πουν οι πρώην φύλακες τους.

Όπως λέει ο αστικός μύθος, ο καπετάνιος ενός πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με αυτό που πιστεύει ότι είναι ένα καναδικό πλοίο. Όταν επικοινωνεί μαζί του, ζητά από το πλοίο να αλλάξει την πορεία του. «Αλλάξτε την πορεία σας», είναι η ανταπόκριση. Σε αυτό το σημείο, ο Αμερικανός ναυτικός αξιωματικός φουσκώνει το στήθος του και επαναλαμβάνει την εντολή του: «Αυτός είναι ο αεροπλανοφόρος USS Lincoln, το δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο στον Ατλαντικό στόλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνοδεύονται από τρία καταστροφέα, τρία κρουαζιερόπλοια και πολλά σκάφη υποστήριξης. Ζητώ να αλλάξετε την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια, δηλαδή πέντε μοίρες βόρεια, ή θα ληφθούν αντίμετρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια αυτού του πλοίου. " Στην οποία έρχεται η απάντηση από τον Καναδά, «Είμαι φάρος. Δική σας η απόφαση."

Πρώτα ήρθε φωτιά

Γυάλινοι λαμπτήρες φάρων

Συχνά θεωρείται ως αρχέτυπο δημόσιο αγαθό - οι φάροι παρέχουν «δωρεάν» φως στα πλοία. Το φως χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για να εξασφαλίσει την ασφάλεια στη θάλασσα. Τα πρώτα παραδείγματα είναι οι πυρκαγιές στις κορυφές των λόφων που σηματοδοτούσαν επικίνδυνες ακτές ή επικίνδυνες ξέρες και υφάλους. Οι εμβληματικές κατασκευές όπως τις γνωρίζουμε σήμερα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα μετά την πρόοδο της δομικής μηχανικής και του εξοπλισμού φωτισμού. Με την πάροδο του χρόνου, οι καυστήρες με τόξο άνθρακα, οι λαμπτήρες πετρελαίου και τα φώτα Dalén (ένα φως που παράγεται από την καύση αερίου καρβιδίου, σε συνδυασμό με έναν ηλιακό αισθητήρα) έδωσαν τη θέση τους σε ηλεκτρικά φώτα, τα οποία είχαν κυριαρχήσει τη δεκαετία του 1960.

Η ανθρώπινη πινελιά

Με τους φάρους ήρθαν και οι φύλακες. Ήταν υπεύθυνοι για τη συντήρηση των κτιρίων και τη λειτουργία των λαμπτήρων, από το κόψιμο των φυτιλιών και την αναπλήρωση των καυσίμων, έως τα κουρδιστήρια. Οι φύλακες συνήθως ζούσαν στο φάρο, μερικές φορές με τις οικογένειές τους. Ωστόσο, αντί να έχουν μόνιμη βάση, σε μία μόνο τοποθεσία, ήταν σύνηθες να μετακινούνται σε διαφορετικά μέρη καθ 'όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Διαφορετικοί φύλακες συχνά ζούσαν μαζί και μοιράζονταν τις εργασίες. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Πολλές κατασκευές δεν είχαν τρεχούμενο νερό ή θέρμανση, ενώ άλλες ήταν κάπως απομονωμένες από τον έξω κόσμο.

Φυσικά, όλα έχουν τη χρόνο τους. Και για τους φύλακες των φάρων, φαίνεται ότι το πλοίο έχει πλέον σαλπάρει. Με την πρόοδο της τεχνολογίας, η αυτοματοποίηση άρχισε να παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, αλλά εφαρμόστηκε πλήρως στη δεκαετία του 1990. Καθώς η απομακρυσμένη παρακολούθηση και η αυτόματη αλλαγή λαμπτήρων έγιναν ολοένα και πιο συχνές, οι αμειβόμενοι φύλακες έγιναν παρελθόν.

Φάρος

Ο ρόλος του φωτός συνεχίζεται

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά την έλευση του GPS και της σύγχρονης τεχνολογίας πλοήγησης στα πλοία, τα προειδοποιητικά φώτα κατά μήκος της ακτής εξακολουθούν να θεωρούνται ως ένα σημαντικό εφεδρικό παράγοντα ασφαλείας. Εάν η τεχνολογία πλοήγησης αποτύχει ή οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ σοβαρές, το φως στην ακτογραμμή μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή και να προσφέρει βοήθεια στον προσανατολισμό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο κοραλλιογενής ύφαλος στο Florida Keys. Τρέχοντας με 200 μίλια, κυρίως κατά μήκος της ακτής των Keys και στην άκρη του ισχυρού Gulf Stream, υπήρχε απειλή για εκατοντάδες σκάφη που εν αγνοία τους ωθούνταν σε αυτή. Το 2013, με βάση τη γνώμη της ναυτιλιακής κοινότητας, η Αμερικανική Ακτοφυλακή εγκατέστησε δύο νέες χαλύβδινες κατασκευές ύψους 40 ποδιών με φώτα LED που μπορούν να φανούν από 14 ναυτικά μίλια μακριά, προς όλες τις κατευθύνσεις.

Κληρονομιά φάρου

Ενώ πολλές ιστορικές δομές είχαν αρχικά παραμεληθεί ή αντιμετώπιζαν κατεδάφιση, η γοητεία τους και η λάμψη του παρελθόντος ήταν τόσο μεγάλη, που πολλά έχουν τώρα παραδοθεί σε κυβερνητικές υπηρεσίες ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να τα διατηρήσουν και να τα διαχειριστούν. Άλλοι ανέλαβαν μια εντελώς νέα λειτουργία: σκεφτείτε πολυτελή ξενοδοχεία και εναλλακτικούς χώρους γάμου. Και οι φύλακες; Ενώ έχουν προχωρήσει ως επί το πλείστον, μέσα από τα βιβλία και τα απομνημονεύματα, οι ιστορίες και οι θρύλοι τους θα ζήσουν πολύ μετά τα φώτα σβήνουν.

Μοιραστείτε τη σελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης