Επαγγελματικο
Χωρα
Φεστιβάλ τέχνης του φωτός

Εκθαμβωτικές γιορτές

φεστιβάλ τέχνης του φωτός σε όλο τον κόσμο

Καθώς έρχονται μεγαλύτερες σε διάρκεια και πιο σκοτεινές νύχτες, τα φεστιβάλ τέχνης φωτός φωτίζουν τις μεγαλύτερες και μικρότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ξεκινάμε ένα ταξίδι για να διερευνήσουμε τις ιστορίες πίσω από τις πολύχρωμες εγκαταστάσεις που γεμίζουν τους δρόμους με ανθρώπους, παρά την ψύχρα. Από τη Γερμανία και τη Σουηδία, στη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία - λάμπουμε!

Βερολίνο, Γερμανία

Ξεκινάμε το ταξίδι μας στη γερμανική πρωτεύουσα για το Φεστιβάλ Φώτων. Κάθε Οκτώβριο από το 2005, οι προβολές φωτός προσθέτουν χρώμα και μοτίβα σε εμβληματικά κτίρια και μνημεία. Από την Πύλη του Βρανδεμβούργου μέχρι τον καθεδρικό ναό της πόλης, η εκδήλωση μετατρέπει το ίδιο το Βερολίνο σε ένα έργο τέχνης. Το 2015, το φεστιβάλ προσέλκυσε περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια επισκέπτες - σύμφωνα με πληροφορίες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα 750.000 κρατήσεις ξενοδοχείων!

Επίσημη ιστοσελίδα: http://festival-of-lights.de/en/

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Ένα συναρπαστικό έργο τέχνης από το Φεστιβάλ Φωτός του Άμστερνταμ
Ένα συναρπαστικό έργο τέχνης από το Φεστιβάλ Φωτός του Άμστερνταμ

Στη συνέχεια, στην Ολλανδία. Κάθε χειμώνα, το Φεστιβάλ Φωτός του Άμστερνταμ βλέπει εγκαταστάσεις διάσπαρτες γύρω από τους ελικοειδείς δρόμους και τα κανάλια στην καρδιά της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν είτε να κάνουν μια βραδινή βόλτα με βάρκα ή να ντυθούν ζεστά για μια βόλτα στην πόλη. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η αποφυγή σπατάλης είναι κεντρικής σημασίας γι αυτήν την εκδήλωση: όχι μόνο το 95% των φώτων που επιδεικνύονται είναι λυχνίες LED χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, οι διοργανωτές αναζητούν επίσης ενεργά δεύτερα «σπίτια» για τα έργα τέχνης μόλις τελειώσει το φεστιβάλ.

Επίσημη ιστοσελίδα: https://www.amsterdamlightfestival.com/en/

Alingsås, Σουηδία

Προχωρώντας βόρεια, κατευθυνόμαστε προς τη Σουηδία για το Lights in Alingsås, που βρίσκεται κοντά στις λίμνες στα νότια της χώρας. Η ιδέα για αυτό το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1999 όταν μια ομάδα μαθητών συγκεντρώθηκε στην πόλη για να πειραματιστεί με διαφορετικούς σχεδιασμούς φωτισμού για δημόσια κτίρια. Το επόμενο έτος, ο δήμος συνήψε συμφωνίες με την επαγγελματική ένωση σχεδιαστών φωτισμού (PLDA) και πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκδοση. Πραγματοποιείται από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, και η μικρή πόλη υποδέχεται πλέον κορυφαίους σχεδιαστές φωτισμού και πάνω από 85.000 επισκέπτες ετησίως.

Επίσημη ιστοσελίδα: http://lightsinalingsas.se/en

Βαλτιμόρη, ΗΠΑ

Από εδώ διασχίζουμε τον Ατλαντικό για να δούμε το Light City στη Βαλτιμόρη. Ξεκίνησε την άνοιξη του 2016, είναι το πρώτο διεθνές φεστιβάλ φωτός μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τον προγραμματισμό για το δεύτερο φεστιβάλ τον Απρίλιο του επόμενου έτους ήδη σε εξέλιξη, φαίνεται ότι ήταν επιτυχία. Η πρώτη εκδήλωση επικεντρώθηκε στο λιμάνι της πόλης και προσέλκυσε περισσότερους από 400.000 επισκέπτες. Μεταξύ των εγκαταστάσεων υπήρχαν εκατοντάδες φωτισμένα γλυπτά που έμοιαζαν με στολίσκο από χάρτινες βαρκούλες. Ωστόσο, η πιο λαμπρή ιδέα ήταν η διαθέσιμη διάταξη των σνακ: θέλει κανείς «φωτισμένο» μαλλί της γριάς;

Επίσημη ιστοσελίδα: http://lightcity.org/

Medellin, Κολομβία

Κατηφορίζοντας στη Νότια Αμερική, προσγειωνόμαστε στην Κολομβία για τα χριστουγεννιάτικα φώτα της Medellin. Γνωστή ως El Alumbrado, είναι μια από τις πιο ακριβές εκθέσεις φωτισμού στον κόσμο. Κοιτάζοντας τις εικόνες, μπορείτε να δείτε γιατί! Το 2015 αναφέρθηκαν 40.000 διακοσμήσεις αποτελούμενες από 900 χιλιόμετρα φωτιζόμενων σειρών και 31 εκατομμύρια φώτα LED. Το 2012, το National Geographic χαρακτήρισε τη Medellin ως ένα από τα 10 καλύτερα μέρη στον κόσμο για να δει κανείς τα φώτα των Χριστουγέννων.

Θεαματικά φωτισμένα γλυπτά πάγου στο Φεστιβάλ Πάγου και Χιονιού του Harbin στην επαρχία Harbin Heilongjiang της Κίνας, Ασία

Κόμπε, Ιαπωνία

Φεύγουμε για Ασία, όπου έχουμε την πολυτέλεια πολλών επιλογών Πρώτη στάση: Ιαπωνία για το Kobe Luminarie. Αυτό το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβριο από το 1995 για τον εορτασμό του σεισμού Great Hanshin - έναν από τους πιο καταστροφικούς στην ιστορία της Ιαπωνίας. Μετά τον σεισμό το Κόμπε έμεινε χωρίς φώτα, έτσι το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για να δώσει στους ανθρώπους ελπίδα. Αρχικά υποτίθεται ότι ήταν μία μεμονωμένη εκδήλωση, αλλά η λαϊκή απαίτηση φρόντισε να επιστρέφει ξανά και ξανά. Σήμερα αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο της ανάκαμψης της πόλης. Το ιταλικό όνομα και το στυλ του φεστιβάλ αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι τα φώτα δωρίστηκαν από την ιταλική κυβέρνηση και ότι ένας από τους δύο σχεδιαστές είναι Ιταλός.

Harbin, Κίνα

Τώρα στο φεστιβάλ Harbin, που πραγματοποιείται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Κίνα. Παρόμοια με το φεστιβάλ στο Βερολίνο, η εκδήλωση έχει πολύχρωμο φως με δέσμες φωτός να κατευθύνονται πάνω σε κατασκευές. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι κατασκευές είναι φτιαγμένες από πάγο! Κάθε χειμώνα, η πόλη φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χιονιού και Πάγου. Για ολόκληρες εβδομάδες οι κατασκευές και τα γλυπτά παραμένουν σε άριστη κατάσταση χάρη στις θερμοκρασίες που κυμαίνονται κάτω από το μηδέν στο βόρειο τμήμα της Κίνας. Κάθε βράδυ, τα πολύχρωμα φώτα προσθέτουν μια πινελιά χρώματος στο κατά τα άλλα πολύ ζοφερό και λευκό τοπίο.

Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.icefestivalharbin.com/

Σιγκαπούρη

Στη συνέχεια, μια στάση στη Σιγκαπούρη για το φεστιβάλ i Light Marina Bay. Γνωστό ως το κορυφαίο βιώσιμο φεστιβάλ τέχνης του φωτός της Ασίας, πάνω από 20 εγκαταστάσεις βρίσκονται στην προκυμαία κάθε άνοιξη. Καθώς η εκδήλωση συμπίπτει με την ετήσια Ημέρα της Γης, όλα τα φώτα του φεστιβάλ σβήνουν προσωρινά. Η καμπάνια «Switch Off, Turn Up» τρέχει επίσης παράλληλα με την εκδήλωση με στόχο την αντιστάθμιση της κατανάλωσης ενέργειας της εκδήλωσης. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σβήνουν τα φώτα όταν δεν χρησιμοποιούνται και να αυξήσουν τη θερμοκρασία του κλιματισμού.

Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.ilightmarinabay.sg/

Σίδνεϋ, Αυστραλία

Και τέλος στην Αυστραλία για το Vivid Sydney, μια εκδήλωση που ξεκίνησε ως φεστιβάλ έξυπνου φωτός το 2009 που προωθεί την ενεργειακή απόδοση και τη μείωση του οχληρού φωτός στη νυχτερινή ατμόσφαιρα. Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται το Μάιο και τον Ιούνιο, περιλαμβάνει τώρα προβολές σε μερικά από τα πιο διάσημα κτίρια και γέφυρες της πόλης - η Όπερα δεν φαινόταν ποτέ τόσο ωραία.

Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.vividsydney.com/

Μοιραστείτε τη σελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης