Επαγγελματικο
Χωρα
Κοντινό πλάνο στο φωτεινές πράσινο λαμπτήρα

Η ιστορία του πορτατίφ

Ένα ταξίδι μέσα από δεκαετίες

Τα αμπαζούρ είναι σαν τη μόδα. ορισμένα στυλ είναι διαχρονικά, άλλα είναι σήμερα στη μόδα και αύριο πάλι όχι. Κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, από τους δρόμους του Παρισιού τον 17ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή με τους λαμπτήρες που κρέμονται ελεύθερα. Ποια ήταν η στιγμή ορόσημο για τα αμπαζούρ; Και ποια σχέδια έχουν επιβιώσει από τη δοκιμασία του χρόνου;

Humble beginnings

Έπρεπε ποτέ να ανάψετε στο σπίτι σας κεριά μετά από διακοπή ρεύματος; Δεν συγκρίνονται με τους σύγχρονους λαμπτήρες, σωστά; Με την ελεγχόμενη λάμψη τους και την ελάχιστη θάμβωση - τα αμπαζούρ δεν είναι απαραίτητα. Ωστόσο, ένας τέτοιος φωτισμός ήταν κάποτε ο κανόνας - όπως για παράδειγμα οι λαμπτήρες λαδιού. Ήταν επομένως σημαντικό να δημιουργηθούν τρόποι μεταφοράς των πηγών φωτός ή προστασίας των ανθρώπων από μια ανοιχτή φλόγα. Τα γυάλινα δοχεία για τους λαμπτήρες λαδιού και κηροπήγια με λαβές ήταν κοινά εκείνη την εποχή.

Τον 17ο αιώνα, καθώς οι λαμπτήρες πετρελαίου εισήχθησαν για πρώτη φορά στους δρόμους του Παρισιού και των ιταλικών πόλεων, άρχισαν να εμφανίζονται τα αμπαζούρ. Χρησιμοποιήθηκαν για να κατευθύνουν το φως στα σκοτεινά πεζοδρόμια παρακάτω, οι ανακλαστήρες τοποθετήθηκαν πάνω και δίπλα στη φλόγα. Οι λαμπτήρες αερίου ακολούθησαν μετά - μέσα στο σπίτι και έξω - και ήταν πολύ πιο φωτεινές. Τότε η χρήση των αμπαζούρ ήταν για να μειώσουν το φως. Το Opal (γαλακτώδες) γυαλί και τα υφάσματα ήταν τα πιο δημοφιλή.

Η ώρα του λαμπτήρα

Το 1879 άλλαξε τον κόσμο. Ήταν η χρονιά που ο Joseph Swan και ο Thomas Edison εφηύραν τον ηλεκτρικό λαμπτήρα πυρακτώσεως. Το αποτέλεσμα; Λαμπτήρες με πολύ πιο έντονο έντονο φως που θα μπορούσαν να φωτίσουν μια μεγαλύτερη περιοχή. Χρειάστηκαν αμπαζούρ για τη διανομή του φωτός σε ένα δωμάτιο. Συνδυάστε αυτήν την εφεύρεση με επιρροές βικτοριανού στιλ της εποχής και τα αμπαζούρ των λαμπτήρων γίνονται κεντρικό διακοσμητικό στοιχείο για την εσωτερική διακόσμηση. Σκεφτείτε υφάσματα, δαντέλες, φούντες και χάντρες!

Από τότε, πολλές τάσεις της μόδας έχουν έρθει και έχουν εξαφανιστεί. Μερικές, όπως οι σκούρες πράσινες και πορτοκαλί παραλλαγές από τη δεκαετία του 1970 είναι καλύτερα που έχουν μείνει στο παρελθόν. Ακόμα και μερικά σχέδια από τη δεκαετία του 1990 σήμερα φαίνονται εντελώς εκτός τόπου. Άλλα σχέδια, ωστόσο, είναι διαχρονικά.

Tiffany, τραπεζίτες και πολυέλαιοι

Το 1895, ο Αμερικανός καλλιτέχνης και σχεδιαστής Louis Comfort Tiffany άρχισε να πουλάει τους λαμπτήρες Tiffany. Με αυτόν τον τρόπο, πήgε το σχεδιασμό σε ένα άλλο, νέο επίπεδο. Αυτές οι αποχρώσεις από γυαλί αγκαλιάζουν το στυλ Art Nouveau. Χαρακτηρίζονται από γεωμετρικά σχήματα και τη φυσική τους εμφάνιση. Το καθένα απαιτεί ώρες λεπτομερούς εργασίας. Ένα από τα πρωτότυπα, που φτιάχτηκε τότε, φέρεται να άλλαξε χέρια το 1997 για 2,8 εκατομμύρια δολάρια. Ίσως να μην θέλετε ένα σε κάθε δωμάτιο!

Μιλώντας για χρήματα, αυτό μας οδηγεί στο επόμενο κλασικό μας κομμάτι: το σμαραγδένιο πράσινο του τραπεζίτη. Ξέρετε, αυτές που βλέπετε σε παλιές βιβλιοθήκες και σε πολυτελή γραφεία. Αυτά έγιναν δημοφιλή το 1800 όταν ο George Westinghouse, ένας Αμερικανός επιχειρηματίας και μηχανικός άρχισε να τα παράγει.

Αυτό το επιτραπέζιο φωτιστικό διαθέτει γυάλινο αμπαζούρ και στηρίζεται σε συμπαγή βάση από ορείχαλκο. Μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί με το τράβηγμα ενός διακόπτη αλυσίδας. Και το χρώμα; Το παραδοσιακό πράσινο που λέγεται ότι τονώνει τη δημιουργικότητα.

Όμως, το πιο περίτεχνo και πολυτελή φωτιστικό, πρέπει να είναι ο πολυέλαιος. Κανένα άλλο κλασικό κομμάτι δεν σχετίζεται τόσο με το μεγαλείο και την ευημερία όσο ο πολυέλαιος, που πέφτει από την οροφή με πολυτέλεια και χλιδή.

Back to basics

Πού βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα; Προς το παρόν φαίνεται σαν να επιστρέφουμε στην αρχή. Πάνω από έναν αιώνα μετά την εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα από τον Edison, ξαφνικά θαυμάζουμε ξανά τις μινιμαλιστικές πτυχές του λαμπτήρα. Ξαφνικά μπορείτε να δείτε απλούς, ελεύθερα κρεμασμένους λαμπτήρες να κρέμονται από την οροφή. Το ύφος: μινιμαλιστικό, ήρεμο και λειτουργικό. Αποπνέουν vintage γοητεία. Η τάση μπορεί να γίνει αισθητή σε μπαρ και εστιατόρια, αλλά και σε σπίτια. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η 1906 έκδοση από την LEDVANCE - συνδυάζει τη σύγχρονη τεχνολογία με την κλασική αισθητική. Ταυτόχρονα, τα μεταλλικά αμπαζούρ βιομηχανικού τύπου επιστρέφουν. Η σειρά της LEDVANCE Edition 1906 είναι ένα τέτοιο παράδειγμα - συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία με την κλασική αισθητική.Ταυτόχρονα, το βιομηχανικό στυλ, οι μεταλλικές αποχρώσεις είναι επίσης μια κορυφαία τάση.

Μπορείτε λοιπόν να προβλέψετε ποια τάση λαμπτήρα θα ακολουθήσει; Είναι σαν να προβλέψεις τις τάσεις της μόδας για το φθινόπωρο 2018: είναι ακόμα πολύ νωρίς για αυτό! Ωστόσο, ορισμένοι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων είναι βέβαιοι ότι έχουν την επόμενη μεγάλη τάση στο μυαλό τους.

Μοιραστείτε τη σελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης