Επαγγελματικο
Χωρα
Νεαρό ζευγάρι στον κινηματογράφο βλέποντας την ταινία

Το φως στις ταινίες

Φώτα, κάμερα, δράση: Όταν το φως διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ταινίες.

“Φώτα, κάμερα, δράση”: η γνωστή εντολή των σκηνοθετών ταινιών σε όλο τον κόσμο. Σίγουρα, ο φωτισμός για τις ταινίες είναι μια τέχνη, αλλά τι γίνεται με το φως στις ταινίες; Εδώ ρίχνουμε μια ματιά σε μερικές κλασικές ταινίες από τη μεγάλη οθόνη όπου το φως παίρνει έναν εντελώς νέο (ηγετικό) ρόλο.

Star Wars

"Το φώτα του πατέρα σου". Αυτό είναι το όπλο ενός Ιππότη Jedi. Όχι τόσο αδέξιος ή τυχαίος όσο ένας εκτοξευτής (blaster), ένα κομψό όπλο για μια πιο πολιτισμένη εποχή."

Πρώτα ρίχνουμε μια ματιά στο πιο διάσημο franchise στην ιστορία του κινηματογράφου – Star Wars – ο κύριος υπεύθυνος για οτι ενήλικες χορογραφούν τις δικές τους μάχες με σπαθί. Ναι σωστά, το φωτόσπαθο. Στην προσπάθειά του να κατακτήσει τη σκοτεινή πλευρά και να σώσει τον γαλαξία, ο Luke Skywalker ασκεί το πολύ εικονικό ενεργειακό σπαθί - το όπλο του τάγματος των Jedi. Αυτό χρησιμοποιήθηκε τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα. Η έγχρωμη λεπίδα πλάσματος μπορεί να διαπεράσει σχεδόν οτιδήποτε, να εκτρέψει εκτοξευτές και ακόμη και να απορροφήσει κεραυνούς.

Harry Potter

Μαγικό ραβδί με ξόρκι.

“Ο προστάτης (Patronus) είναι ένα είδος θετικής δύναμης, μια προβολή των ίδιων πραγμάτων που τροφοδοτεί ο Ντεμέντορ(Dementor) - ελπίδα, ευτυχία, επιθυμία να επιβιώσει…”

Παραμένοντας στη σφαίρα της φαντασίας, τώρα ας στραφούμε στον αγαπημένο παιδικό μάγο του κόσμου, τον Χάρι Πότερ - ο οποίος μπορεί να επινοήσει κάθε είδους ξόρκια. Ωστόσο, η πιο διάσημη, η πιο δύσκολη και πιο ισχυρή αμυντική γοητεία όλων αυτών είναι η γοητεία του Προστάτη. Ο Προστάτης είναι ένα ασημί φως γεμάτο ενέργεια που παίρνει τη μορφή ενός ζώου και ενεργεί ως προστάτης φύλακα. Αυτό είναι το μόνο ξόρκι που είναι αποτελεσματικό ενάντια στους κακούς ο Ντεμέντορς και εμφανίζεται σε διάφορες ταινίες σε όλη τη σειρά. Πού θα ήτανη φωτεινότητα του στη κλίμακα Kelvin; "Φωτεινό λευκό" θα σκεφτόταν κανείς.

The Lord of the Rings

Σας δίνω το φως του Eärendil, του πιο αγαπημένου μας αστεριού. Μπορεί να είναι ένα φως για εσάς σε σκοτεινά μέρη, όταν όλα τα άλλα φώτα σβήνουν."

Στη συνέχεια, προχωράμε στον φανταστικό κόσμο του Tolkien και στην τριλογία ταινιών που γεννήθηκε από το μυθιστόρημα με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών - Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος "Η Επιστροφή του Βασιλιά" (2003), το φως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να καταστρέψει το ένα και μοναδικό Δαχτυλίδι. Είναι το φως του αστεριού Eärendil's που βοηθά τον Φρόντο και τον Σαμ να επιβιώσουν από το ταξίδι τους στο Μόρντορ, αφού παρασύρθηκαν στην φωλιά της γιγαντιαίας αράχνης Shelob. Όταν η Shelob πλησιάζει για πρώτη φορά, ο Σαμ χρησιμοποιεί αυτό το φως, που συγκεντρώθηκε σε φιαλίδιο, για να την απομακρύνει.

Ghostbusters

"Προσπαθήστε να φανταστείτε όλη τη ζωή όπως την γνωρίζετε να σταματά ακαριαία και κάθε μόριο στο σώμα σας να εκρήγνυται με την ταχύτητα του φωτός."

Στην κωμωδία Ghostbusters το 1984 πρωταγωνιστεί ο Bill Murray ως ένα από τα τρία μάλη των Ghostbusters - μια Υπηρεσία παραφυσικής έρευνας και εξάλειψης που τρέχει από ένα παλιό, εγκαταλειμμένο πυροσβεστικό σταθμό στη Νέα Υόρκη. Όντας ακαδημαϊκοί, οι Ghostbusters ανέπτυξαν τον δικό τους εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας - συμπεριλαμβανομένου του "Proton Pack" ή του "positron collider". Αυτό, όπως υποδηλώνει το όνομα, πυροδοτεί μια εξαιρετικά φωτεινή, θετικά φορτισμένη δέσμη πρωτονίων που τους επιτρέπει να περιέχουν και να διατηρούν αρνητικά φορτισμένες εκτοπλασματικές οντότητες, δηλ. Φαντάσματα. Λοιπόν ... ποιος θα καλέσετε;

Dracula

“Ο ήλιος που ανατέλλει στη θλίψη μας σήμερα το πρωί μας προστατεύει στην πορεία του. Μέχρι να φτάσει στη νύχτα, αυτό το τέρας πρέπει να διατηρήσει οποιαδήποτε μορφή έχει τώρα.”

Παραμένοντας με τρόμο - τι ειναι πιο τρομερό από το ίδιο το αρχέτυπο βαμπίρ - ο Κόμης Δράκουλας. Ο τίτλος του γοτθικού μυθιστορήματος τρόμου του Bram Stoker το 1897, εμφανίζεται στην οθόνη σε πολλές ερμηνείες: από την πρώτη του μεταφορά στην κινηματογραφική οθόνη το 1931 έως τον κλασικό Francis Ford Coppola το 1992 με πρωταγωνιστή τον Gary Oldman. Επικεντρώνεται επανειλημμένα στο θέμα φως ή την έλλειψη του. Πράγματι, είναι οι δυνάμεις του σκότους που κατέχουν ο Δράκουλας και όλοι οι επόμενοι βαμπίρ: κακές, υπεράνθρωπες ικανότητες που σταματούν κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

The Others

"Το μόνο πράγμα που κινείται εδώ είναι το φως, αλλά αλλάζει τα πάντα."

Μην φοβάστε, αλλά ήρθε η ώρα να εισέλθουμε στο είδος του τρόμου - όπου το σκοτάδι είναι τόσο συχνά η σκηνή του εγκλήματος. Στην ταινία "Οι άλλοι" (2001) - ένας υπερφυσικός, γοτθικός, ψυχολογικός τρόμος σε σκηνοθεσία του Alejandro Amenábar - δεν υπάρχουν ηλεκτρικά φώτα. Το επίκεντρο της πλοκής είναι η Grace Stewart, της οποίας τα παιδιά πάσχουν από μια ασυνήθιστη ασθένεια, την μελαγχρωματική ξηροδερμία (Xeroderma Pigmentosum), που χαρακτηρίζεται από φωτοευαισθησία και ως εκ τούτου πρέπει να ζήσουν τη ζωή τους στο σκοτάδι. Αλλά όταν το φως αρχίζει να διεισδύει στη ζωή τους, η Grace είναι πεπεισμένη ότι δεν είναι πλέον μόνοι…

Εξωγήινο διαστημόπλοιο

Close Encounters of the Third Kind

«Γνωρίζετε αυτές τις φωτογραφίες στο National Geographic σχετικά με το Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis); Αυτό είναι καλύτερο από αυτό!"

Η κλασική επιστημονικής φαντασίας ταινία Στενές Επαφές του Spielberg (1977) αφηγείται το πώς αλλάζει η ζωή του Roy Neary μετά από μια στενή επαφή με τα λαμπερά φώτα ενός UFO. Μετά από μια σειρά από περίεργα περιστατικά - όπως η εξαφάνιση ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων - μια ομάδα επιστημόνων αρχίζει να ερευνά τη δραστηριότητα των UFO. Στην πιο εμβληματική σκηνή της ταινίας, καταφέρνουν να επικοινωνούν με τους εξωγήινους επιβάτες των UFO χρησιμοποιώντας φωτεινά φώτα και ήχο που προβάλλονται από μια μεγάλη ηλεκτρική πινακίδα. Το μητρικό σκάφος στη συνέχεια προσγειώνεται και επιστρέφει τους απαχθέντες.

Μοιραστείτε τη σελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης