Επαγγελματικο
Light painting is exciting spectators with great colors and shapes.

LIGHT PAINTING

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑ ΒΑΜΠΙΡ

Ο JanLeonardo σπάνια φεύγει από το σπίτι πριν από το ηλιοβασίλεμα. Οι γείτονές του συχνά αστειεύονται ότι είναι βαμπίρ. Ο πραγματικός λόγος όμως είναι ο εθισμός του στο σκοτάδι και στις εικόνες που του εμπνέει να δημιουργεί. Ανακαλύπτουμε τον μυστηριώδη κόσμο της τέχνης light painting από τον άνθρωπο που πρωτοπορεί σε αυτή.

Light Painting

Η συνέντευξή μας ξεκινά στις 3 μ.μ.. Ο JanLeonardo ζητά συνεχώς συγγνώμη για το χασμουρητό καθώς πίνει τον καφέ του. Έχει μόλις ξυπνήσει, αφού επέστρεψε στο σπίτι το ξημέρωμα από τη δουλειά. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο αφού εργάζεται ως καλλιτέχνης Light Painting για περισσότερο από 10 χρόνια. Κάθε βράδυ βγαίνει έξω με την κάμερα του, μια ποικιλία επιλογών πηγών φωτός και το πιο σημαντικό, μια εικόνα στο μυαλό του, μια εικόνα που μπορεί να απεικονίσει τέλεια όταν κλείνει τα μάτια του, μια εικόνα που χρειάζεται το σκοτάδι για να τη δημιουργήσει.

Ο Jan Leonardo Wöllert γεννήθηκε το 1970, στο Cuxhaven της Γερμανίας. Σήμερα είναι ένας από τους πιο γνωστούς light painting καλλιτέχνες στον κόσμο. Με πελάτες που κυμαίνονται από την εταιρεία μόδας Diesel έως το συγκρότημα Coldplay, είναι σαφές ότι αρέσει στους ανθρώπους αυτό που βλέπει. Τον ρωτάμε για το έργο του και ανακαλύπτουμε τι είναι αυτό που τον εμπνέει να ανάβει τα φώτα όταν οι περισσότεροι άνθρωποι τα σβήνουν τη νύχτα.

Light Painting

ΤΙ ΕΊΝΑΙ TO LIGHT PAINTING

To light painting ή αλλιώς η ζωγραφική με φως, χρησιμοποιεί μακρά έκθεση φωτογραφίας (με το κλείστρο της κάμερας αριστερά ανοιχτό) και φορητές πηγές φωτός για τη δημιουργία εικόνων ή "ζωγραφιών" είτε μέσα σε στούντιο είτε έξω σε φυσικό σκοτάδι. Οι εικόνες δημιουργούνται σε πραγματικό χρόνο και καταγράφονται σε ένα μόνο πλαίσιο φωτογραφιών. Ο JanLeonardo περιγράφει το έργο του «σαν έναν τυφλό ζωγράφο που δεν μπορεί να δει τον καμβά του». Μόλις όλα είναι εντάξει, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πατήσει "λήψη" και να περιμένει μερικά λεπτά, ή μερικές φορές και ώρες, πριν εμφανιστεί μια εικόνα στην οθόνη του.

Light Painting

Η ζωγραφική με φως έχει πολλές διαφορετικές μορφές. Στην πιο βασική του, είναι μια μορφή φωτεινού γκράφιτι, λέξεις ή εικόνες που σχεδιάζονται με μια κινούμενη πηγή φωτός στραμμένη προς το φακό της κάμερας. Μια άλλη κοινή μορφή είναι η ζωγραφική με φως τοπίου. Πρόκειται για εικόνες που χρησιμοποιούν φακό για να φωτίσουν ένα συγκεκριμένο μέρος ενός σκηνικού, όπως ένα δέντρο, ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο ή μια λίμνη. Η εικόνα που προκύπτει είναι συχνά κάπως τρομακτική, με αντικείμενα που αναδύονται από το σκοτάδι, μερικές φορές σε ασυνήθιστα χρώματα.

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με το έργο του JanLeonardo θα είναι επίσης εξοικειωμένοι και με το Light Art Performance Photography (LAPP). Το Light Art Performance Photography καταγράφει ρουτίνες που πραγματοποιούνται από καλλιτέχνες που κρατούν ή συνδέονται με πηγές φωτός. Αυτές οι παραστάσεις συνήθως χορογραφούνται και προβάρονται πριν από τη λήψη και απαιτούν μεγάλη προετοιμασία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως light painting τοπίων με στοιχεία όπως φωτεινές μπάλες, φωτιζόμενες φιγούρες, UFO και μερικές φορές εικόνες με βάση το πυροτεχνήματα.

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ»

JanLeonardo λέει ότι ως ένας αυτοδίδακτος φωτογράφος και αυτοδίδακτος στη ζωγραφική με φως, έμαθε την τέχνη του αποκλειστικά μέσα από "τη δοκιμή και το σφάλμα". Σήμερα, στα εργαστήρια που παρέχει, ενθαρρύνει τους νεοεισερχόμενους να ακολουθήσουν ακριβώς την ίδια πειραματική προσέγγιση. Πιστεύει ότι οι καλοί ζωγράφοι οδηγούνται από την περιέργεια. Και εξηγεί ότι πρέπει "να προσπαθείς ξανά και ξανά μέχρι να δημιουργήσεις την εικόνα που θέλεις ή να μάθεις πώς ένας άλλος καλλιτέχνης τελικά δημιούργησε έναν πίνακα που με την πρώτη ματιά δεν ήταν ξεκάθαρος". Κατά τη γνώμη του, η μετάδοση μιας τέτοιας περιέργειας σε άλλους είναι πολύ πιο σημαντική από τη μετάδοση γνώσεων συγκεκριμένων τεχνικών. "Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός συναισθήματος για αυτό που κάνεις και για την κατανόηση της πολυπλοκότητας της εμπλεκόμενης εργασίας".

"ΕΙΘΕ Η ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ"

Για να δημιουργήσετε μια ζωγραφική με φως χρειάζεστε μια κάμερα, ένα σταθερό τρίποδο, ένα τηλεχειριστήριο για να ενεργοποιήσετε το φωτισμό και φυσικά, πηγές φωτός, οι οποίες συνήθως είναι LED. Ο JanLeonardo καθιστά σαφές ότι όταν πρόκειται για την επιλογή των πηγών φωτός, "δεν υπάρχουν όρια!" Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε βρείτε, όπως παλιούς φακούς που βρίσκονται στο σπίτι σας, παιδικά παιχνίδια ή gadget που βρίσκετε σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα. Παρά το ότι έχει αναπτύξει μια σειρά από περιζήτητα εργαλεία της ζωγραφικής με φως, πιστεύει ακράδαντα ότι "η επιστροφή στις ρίζες" και η χρήση προσωπικών αντικειμένων, είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για έμπνευση, παρέχοντας μια ξεχωριστή ατομική πινελιά.

Σύμφωνα με JanLeonardo, κανένας εξοπλισμός δεν είναι πιο σημαντικός από μία ζωηρή φαντασία. Δε χρειάζεται απλά να καταλήξετε σε μία ιδέα, αλλά πρέπει να επιμείνετε σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι περισσότερες από τις ιδέες του έρχονται όταν βρίσκεται στο μπάνιο. Ρωτώντας αν έχει απογοητευτεί ποτέ ή έχει εγκαταλείψει μια εικόνα, απαντάει «φυσικά». Παραδέχεται ότι είναι τελειομανής. Καθώς η συνέντευξή μας λαμβάνει χώρα στα μέσα του καλοκαιριού, εξηγεί ότι η συγκεκριμένη είναι μια περίοδος αυξημένης πίεσης με ουσιαστικά μειωμένες ώρες εργασίας (μειωμένες ώρες σκοταδιού). Το όφελος όμως είναι ότι δεν παγώνει στη μέση της νύχτας. Δουλεύοντας με σύμμαχους ή αντίμαχους τα στοιχεία της κάθε εποχής και της νύχτας, είναι σαφές ότι ο JanLeonardo ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν με εκείνους που είθισται να εργάζονται 9 - 5. Ωστόσο, οι γείτονές του δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν!

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο του στον ιστότοπό του: http://www.lightart-photography.de/en/gallery/photo/.

Μοιραστείτε τη σελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης