Επαγγελματικο
Χωρα
Η γη τη νύχτα

Φωτορύπανση

Διανομή και λύση

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για να βγείτε από την πόλη είναι η θέα του νυχτερινού ουρανού. Μακριά από το έντονο φως των κτιρίων και τα φώτα των δρόμων, ο Γαλαξίας εμφανίζεται από πάνω σας. Ή μήπως όχι; Καθώς αυξάνεται η φωτορύπανση, απειλούνται οι πιθανότητες παρατήρησης του γαλαξία μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η φωτορύπανση έχει επίσης μια σειρά από άλλες σοβαρές συνέπειες. Μιλάμε με δύο ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα για το θέμα, τους κινδύνους που παρουσιάζει και τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί.

Fabio Falchi - ο ερευνητής

“Πρέπει να οδηγήσω πέντε ώρες για να δω έναν ωραίο έναστρο ουρανό”, μας λέει ο Fabio Falchi. Αυτός είναι μακρύς δρόμος για τον οποιονδήποτε να ταξιδέψει, αλλά πόσο μάλλον για κάποιον που έχει αφιερώσει την επαγγελματική του ζωή στον Γαλαξία μας. Τα τελευταία 15 χρόνια, το Falchi είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Φωτορύπανσης στην Ιταλία, εστιάζοντας στη μέτρηση και τον ποσοτικό προσδιορισμό της φωτορύπανσης. Ένα από τα κύρια έργα του είναι το Ο Παγκόσμιος Άτλας της Τεχνητής Φωτεινότητας του Ουρανού . Παράγεται χρησιμοποιώντας λογισμικό που αναπτύχθηκε ειδικά για να υπολογίζει πώς διαδίδεται το φως που ανιχνεύεται από τους δορυφόρους στην ατμόσφαιρα, ο άτλας ποσοτικοποιεί το πρόβλημα της φωτορύπανσης. "Ακόμη και εγώ σοκαρίστηκα από τα τελευταία ευρήματα", παραδέχεται ο Falchi μετά τη δημοσίευση της πιο πρόσφατης έκδοσης τον Ιούνιο του 2016.

Φωτιζόμενη οδός

“Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει τώρα κάτω από φωτισμένους ουρανούς. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε περισσότερο από 99% του πληθυσμού", εξηγεί. Μεταξύ των χωρών της G20, η Ιταλία και η Νότια Κορέα βρέθηκαν ως οι πιο μολυσμένες, ενώ η Αυστραλία ήταν η λιγότερο. Η φωτορύπανση είναι οποιαδήποτε μεταβολή των φυσικών επιπέδων νυκτερινής φωτεινότητας, που προκαλείται κυρίως από την υπερβολική, λανθασμένη κατεύθυνση ή ακατάλληλη χρήση τεχνητού φωτισμού. Καταλήγει σε έναν φωτεινότερο νυχτερινό ουρανό όπου τα αστέρια είναι εν μέρει ή εντελώς κρυμμένα. Ενώ οι κατοικημένες περιοχές (ιδιαίτερα οι πόλεις) πλήττονται περισσότερο, οι αγροτικές περιοχές υποφέρουν επίσης από τις επιπτώσεις ενός φωτεινότερου νυχτερινού ουρανού. "Μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα τρούλους πάνω από τις πόλεις, ακόμη και από εκατοντάδες μίλια μακριά", εξηγεί ο Falchi.

Ο Falchi αναφέρεται στη φωτορύπανση ως "φωτεινή ομίχλη".

Όσο ποιητικό κι εάν ακούγεται, η πραγματικότητα είναι απογοητευτική. Οι συνέπειες είναι παγκόσμιες. Κακή κατανομή φωτισμού όχι μόνο σπαταλά σημαντικές ποσότητες χρημάτων και ενέργειας, έχει επίσης σοβαρές οικολογικές συνέπειες και οι επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία. Πολλά ζώα βασίζονται σε φυσικές μορφές της ημέρας και της νύχτας για την επιβίωση. Η διακοπή αυτών των προτύπων επηρεάζει για παράδειγμα το κυνήγι, τη μετανάστευση και την αναπαραγωγή. Όσον αφορά τον άνθρωπο: "Όπως προειδοποιεί η Αμερικανική Ιατρική Ένωση, το τεχνητό φως τη νύχτα, ειδικά το φως με υψηλή περιεκτικότητα σε μπλε όπως αυτό που παράγεται από λευκά LED, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα κιρκαδικού ρυθμού και μελατονίνης, επηρεάζοντας τα πρότυπα ύπνου και τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος", Εξηγεί ο Falchi. Προσθέτοντας: "Το πρόβλημα δεν είναι εγγενές στην τεχνολογία LED. Τα λευκά LED με πολύ χαμηλή θερμοκρασία χρώματος, χαμηλότερα από περίπου 2500 K είναι εντάξει. Όσο χαμηλότερο, τόσο το καλύτερο."

Για το Falchi, οι πολιτιστικές επιπτώσεις είναι επίσης σημαντικές: «Για μένα, ο Γαλαξίας είναι το μεγαλύτερο θαύμα της φύσης που πρέπει να είμαστε σε θέση να βλέπουμε κάθε βράδυ», λέει. «Φοβάμαι ότι θα μπορούσε να γίνει ένα φαινόμενο που θα χάσουν οι μελλοντικές γενιές. Εάν χαθεί τόσο μεγάλη πηγή έμπνευσης, η λογοτεχνία, η φιλοσοφία και η μουσική θα μπορούσαν να υποφέρουν.

Φωτιζόμενη οδός

Michael Stats - ο ειδικός των επιχειρήσεων

O Michael Stats είναι Vertical Application Manager Transportation & Outdoor DACH στην LEDVANCE. Το όραμά του είναι απλό και πειστικό: «Η φωτορύπανση μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με καλό έλεγχο φωτισμού και καλά οπτικά συστήματα». Αυτό, εξηγεί, περιλαμβάνει dimmer, χρονοδιακόπτες και αισθητήρες κίνησης - τεχνολογίες στις οποίες τα LED είναι ιδιαίτερα κατάλληλα.

Όταν πρόκειται για δημόσιο φωτισμό δρόμων και μονοπατιών, απαιτείται μεγαλύτερη θωράκιση για να αποφευχθεί η εκπομπή φωτός προς τα πάνω. Όπως επισημαίνει ο Stats, "στο παρελθόν, η θωράκιση έλειπε συχνά. Το φως ήταν διασκορπισμένο προς όλες τις κατευθύνσεις." Τα μοντέρνα LED φώτα, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες, μπορούν να στοχεύουν καλύτερα στην ακριβή περιοχή που πρέπει να φωτιστεί. "Αυτό που ποτέ δεν μπορεί να αποφευχθεί είναι το φως που αντανακλά το έδαφος ή στα γύρω κτίρια καθώς και το φως που διασκορπίζεται από σωματίδια στην ατμόσφαιρα κάτω από έναν λαμπτήρα.”

Τελικά, η φωτορύπανση μπορεί να αποφευχθεί κλείνοντας τα φώτα όπου δεν χρειάζονται. Αυτό που είναι επομένως σημαντικό είναι να προσδιορίσουμε πού μπορεί να μειωθεί η χρήση φωτός. Ο Stats αναγνωρίζει ότι αυτό είναι όπου οι απόψεις θα συνεχίσουν να ποικίλλουν. Για παράδειγμα, ενώ ορισμένοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι οι προσόψεις πρέπει να ανάβουν τη νύχτα για πολιτιστικούς λόγους, άλλοι μπορεί να το θεωρούν εντελώς περιττό. Και τι γίνεται με την ασφάλεια και την ασφάλεια; Πρέπει ο φωτισμός του δρόμου να είναι απενεργοποιημένος σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή να μειωθεί; Σύμφωνα με τον Stats, ο καλύτερος τρόπος χρήσης των LED για την αποφυγή της φωτορύπανσης είναι ένα σχετικά νέο θέμα. Απαιτεί ακόμη μεγαλύτερο ορισμό και συμφωνία. «Προς το παρόν, πρόκειται για την εξεύρεση συμβιβασμού μεταξύ ασφάλειας, κανονιστικών απαιτήσεων, σχεδιασμού, προσανατολισμού και αποτελεσματικότητας.”

Έτσι την επόμενη φορά που θα ανάψετε τα φώτα σας τη νύχτα, ή θα βγείτε έξω αφού σκοτεινιάσει, ρίξτε μια ματιά γύρω και αναρωτηθείτε: πόσους από τους λαμπτήρες που βλέπετε χρειάζονται πραγματικά. Και πόσα φωτίζουν μόνο εκεί που πρέπει να πάει; Και μετά κοιτάξτε ψηλά. Μπορείτε να δείτε τα αστέρια;

Μοιραστείτε τη σελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης