Επαγγελματικο
Χωρα
Ευρυγώνια άποψη πολυτελούς σουίτας ξενοδοχείου

10 συμβουλές για το φωτισμό των ξενοδοχείων

Από τον ειδικό στο φωτισμό ξενοδοχείων Heinrich Böhm, Ανώτερο Σχεδιαστή και Συνέταιρο της JOI-Design

Μην αφήνετε έναν φτωχό φωτισμό να επισκιάσει την αξιολόγησή σας! Έρευνα που διεξήχθη από την Osram το 2014 διαπίστωσε ότι οι πελάτες ασκούσαν τακτικά κριτική για την ποιότητα του φωτισμού όταν άφηναν σχόλια για το ξενοδοχείο. Τα ξενοδοχεία στο Λονδίνο για παράδειγμα έλαβαν σχεδόν 10.000 κριτικές ειδικά για το φωτισμό, με πολλούς ταξιδιώτες να εκφράζουν παράπονα για σκοτεινό, κακό και λιγοστό φωτισμό στα δωμάτιά τους.

Για να σας βοηθήσει να λάβετε κριτικές που θα ακτινοβολούν, ο ειδικός στο φωτισμό ξενοδοχείων Heinrich Böhm, Ανώτερος Σχεδιαστής και Συνέταιρος της JOI-Design, μοιράζεται μαζί σας μερικές συμβουλές!

1. Ρωτήστε έναν υπεύθυνο σχεδιασμού φωτισμού

Σύμφωνα με τον κ. Böhm, όταν ο φωτισμός του ξενοδοχείου είναι καλός δεν το παρατηρείτε απαραίτητα, «αλλά όταν δεν είναι, σίγουρα το βλέπετε!» Εξηγεί ότι η διάταξη και ο σχεδιασμός του φωτισμού συχνά επαφίεται στους ηλεκτρολόγους μηχανικούς, πράγμα που σημαίνει ότι το στυλ δεν είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού. Το να έχετε έναν υπεύθυνο σχεδιασμού φωτισμού για να καθορίσει την παρουσία του φωτισμού - ειδικά σε κοινόχρηστους χώρους - είναι απαραίτητο για την αποφυγή αρνητικών πρώτων εντυπώσεων.

2. Προσαρμόστε τον φωτισμό στις μεταβαλλόμενες διατάξεις του ξενοδοχείου

Σύγχρονοι εσωτερικοί χώροι κτιρίων

«Τα φουαγιέ των ξενοδοχείων αλλάζουν», εξηγεί ο Böhm. Και μαζί τους αλλάζει και ο φωτισμός τους. Η παραδοσιακή μορφή ενός ξεχωριστού φουαγιέ, εστιατορίου, μπαρ και περιοχής ελέγχου εισόδου αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από χώρους ελεύθερης ροής, όπου στον ίδιο χώρο επιτελούνται πολλαπλές λειτουργίες. Επομένως, ο φωτισμός πρέπει να προσαρμόζεται ώστε να ταιριάζει με τη μεταβαλλόμενη χρήση του χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωί για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ψυχρός φωτισμός κατά τη διάρκεια του πρωινού, ενώ το βράδυ ο θερμότερος φωτισμός μπορεί να δημιουργήσει μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα. Άλλους χώρους, όπως το μπαρ, ίσως χρειάζεται να τους ξεχνάμε όταν δεν χρησιμοποιούνται, χρησιμοποιώντας αντιθέσεις φωτισμού.

3. Διατηρήστε την ιδέα σας

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να ξεχωρίζεις και να δείχνεις εκτός τόπου. Οι λαμπτήρες που δημιουργούν εντυπώσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό σημείο εστίασης για τους πελάτες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ταιριάζουν με τη συνολική σχεδιαστική ιδέα ενός ξενοδοχείου. Αυτό ισχύει τόσο για τα δωμάτια του ξενοδοχείου όσο και για τους κοινόχρηστους χώρους. Εκτός από το ότι από μόνοι τους είναι χαρακτηριστικό του σχεδιασμού, οι λαμπτήρες πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται για να επισημαίνουν αρχιτεκτονικές ή διακοσμητικές πτυχές που δίνουν στο ξενοδοχείο την ξεχωριστή του αίσθηση ή καθορίζουν την ιδέα του.

4. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι χώροι έχουν καλό φωτισμό

Πρέπει να υπάρχει φως στη σήραγγα, όχι μόνο στο τέλος της! Όπως εξηγεί ο Böhm: «όταν πρόκειται για τον σχεδιασμό φωτισμού, συχνά παραβλέπουμε τους διαδρόμους». Καθώς αποτελούν σημαντικό μέρος της διαδρομής από το φουαγιέ στα δωμάτια, θα πρέπει να συνδέουν τους διάφορους χώρους του ξενοδοχείου με τρόπο που να αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα που βιώνεται αλλού. Ενώ απαιτείται επαρκής φωτισμός για ενίσχυση του προσανατολισμού, δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία του φωτισμού καθώς περνάτε από διαφορετικούς χώρους.

5. Ο φωτισμός των δωματίων πρέπει να διατηρείται ευέλικτος

Ένα δωμάτιο, πολλοί σκοποί. Ο φωτισμός δωματίου του ξενοδοχείου πρέπει να είναι αρκετά φωτεινός ώστε να μπορεί κανείς να εργαστεί, αλλά και αρκετά ζεστός ώστε να μπορεί να χαλαρώσει. Είναι επομένως σημαντικό οι πελάτες να έχουν στη διάθεσή τους αρκετά φωτιστικά. Σύμφωνα με τον Böhm ένα από τα πιο σημαντικά φωτιστικά είναι μια λάμπα ανάγνωσης. Τα άλλα απαραίτητα; «Ένας κύριος διακόπτης που θα σβήνει όλες τις λάμπες με μία κίνηση».

6. Μην το κάνετε περίπλοκο

Φάγατε ποτέ πολλές ώρες προσπαθώντας να βρείτε το διακόπτη φωτισμού του μπάνιου σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου; Ενοχλητικό δεν είναι; Πρέπει να αποφεύγονται συστήματα φωτισμού που δεν είναι εύκολα αντιληπτά για τους πελάτες. Εάν χρησιμοποιείτε συστήματα που βασίζονται στην πληροφορική, ο Böhm συνιστά την εγκατάσταση πάνελ αφής με διεθνή σύμβολα και εικονίδια. Αποφύγετε το κείμενο. Όσον αφορά τα δωμάτια, εισάγονται συστήματα που χρησιμοποιούν tablet και τηλέφωνα που βοηθούν τους πελάτες να διαχειρίζονται τα πάντα, από την υπηρεσία δωματίου έως τον φωτισμό. Οι πελάτες συχνά δεν χρειάζεται καν να κατεβάσουν μια εφαρμογή: μπορούν απλά να σαρώσουν έναν κωδικό QR και να έχουν πρόσβαση σε όλες τις διατάξεις ελέγχου φωτισμού από τις συσκευές τους. Και πάλι, το κλειδί είναι η χρηστικότητα.

7. Επενδύστε στην ποιότητα

Η ποσότητα χρειάζεται ποιότητα. Σκεφτείτε πόσοι πελάτες περνούν από ένα ξενοδοχείο κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι μια εκτεταμένη χρήση φωτιστικών, ειδικά όταν πρόκειται για δωμάτια ξενοδοχείου όπου οι πελάτες ελέγχουν οι ίδιοι τον φωτισμό. Όπως επισημαίνει ο Böhm, «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη φθορά των λαμπτήρων και των φωτιστικών, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιείτε αξιόπιστα και ανθεκτικά υλικά, ειδικά σχεδιασμένα για ξενοδοχεία».

8. Παρέχετε φωτισμό για ποικίλες εκδηλώσεις

Χώρος υποδοχής και αναμονής

Τα ξενοδοχεία μπορούν να προσφέρουν το σκηνικό για ποικίλες εκδηλώσεις, από επαγγελματικές συναντήσεις έως γάμους. Καθώς οι άνθρωποι είναι απίθανο να θέλουν να γιορτάσουν την καλύτερη μέρα της ζωής τους σε έναν χώρο που τους θυμίζει χώρο εργασίας, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να παρέχετε επιλογές. Από μεγάλη ποικιλία χρωμάτων έως ρυθμιζόμενους διακόπτες μεταβλητού φωτισμού - οι πελάτες πρέπει να είναι σε θέση να φωτίζουν το δωμάτιο με τρόπο που να ταιριάζει στις ανάγκες τους. Εάν πρόκειται να κάνετε μια παρουσίαση δωματίου, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε το σωστό φως για την εκδήλωση που προγραμματίζεται. Οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις για διαφορετικές λειτουργίες μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο, επιτρέποντας μια γρήγορη εναλλαγή από «βραδινή δεξίωση» σε «συνέδριο» για παράδειγμα.

9. Επαναφέρετε το φυσικό φως

Η εποχή που τα συνέδρια γίνονταν σε μια αίθουσα ξενοδοχείου όπου κανείς δεν έβλεπε το φως της ημέρας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Στο παρελθόν, τα δωμάτια χωρίς παράθυρα (και επομένως χωρίς φυσικό φως) θεωρούνταν συχνά πολύ χρήσιμα για εκδηλώσεις εργασίας - μειώνοντας το πιθανό έντονο φως από τον ήλιο και αυξάνοντας το χώρο του τοίχου που προσφερόταν για προβολές για παράδειγμα. Σήμερα όμως, η απουσία φυσικού φωτισμού ισοδυναμεί με απουσία συμμετοχών στο συνέδριο, πράγμα που σημαίνει ότι όπου είναι δυνατόν, το φυσικό φως πρέπει πάντα να ενσωματώνεται στα σχέδια.

10. Σκεφτείτε την αποτελεσματικότητα, σκεφτείτε τους λαμπτήρες LED

Χωρίς συζήτηση: όταν πρόκειται για λαμπτήρες, οι λαμπτήρες LED είναι πλέον η νούμερο ένα επιλογή για ξενοδοχεία. Είναι «υπερσύγχρονοι» όσον αφορά το σχεδιασμό, λέει ο Böhm. Τα ενεργειακά οφέλη είναι ξεκάθαρα, οπότε καθώς οι τιμές πέφτουν, όλο και περισσότερα ξενοδοχεία αντικαθιστούν τους υπάρχοντες λαμπτήρες με λαμπτήρες LED.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον φωτισμό ξενοδοχείων;

Μοιραστείτε τη σελίδα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης