Το τέλος των λαμπτήρων αλογόνου βολφραμίου με ανακλαστήρα

09.09.2016

Εφαρμογή :  Γενικός φωτισμός
Τεχνολογία :  Ανακλαστικοί λαμπτήρες αλογόνου υψηλής τάσης,  Ανακλαστικοί λαμπτήρες LED
Ομάδα στόχος:  Trade,  Ηλεκτρολόγος,  Τεχνικός τοποθέτησης,  Αρχιτέκτονας

Από τον Σεπτέμβριο του 2009, οι φωτεινές πηγές με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας αποσύρονται σταδιακά από την αγορά. Φέτος είναι η σειρά των λαμπτήρων αλογόνου με ανακλαστήρα τάσης δικτύου. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2016, στα πλαίσια του τρίτου σταδίου της Οδηγίας (ΕΕ) 1194/2012, δεν επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω τους επηρεαζόμενους λαμπτήρες;
Ο κανονισμός επηρεάζει αρχικά και κυρίως τους παραγωγούς και εμπόρους λαμπτήρων, αφού η νέα απαγόρευση των λαμπτήρων πυρακτώσεως ισχύει αποκλειστικά για την αρχική «κυκλοφορία» στην ευρεία αγορά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν τους επηρεαζόμενους λαμπτήρες στο σπίτι τους, δεν χρειάζεται να τους αντικαταστήσουν άμεσα. Ωστόσο, τα επίπεδα διαθεσιμότητας των λαμπτήρων αλογόνου βολφραμίου με ανακλαστήρα θα συνεχίσουν να μειώνονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2016, όπως και με τους άλλους επηρεαζόμενους τύπους λαμπτήρων. Ο κανονισμός θα γίνει αισθητός και στους καταναλωτές, το αργότερο με την εξάντληση των αποθεμάτων.

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω τους επηρεαζόμενους λαμπτήρες;
Οι δημοφιλέστεροι λαμπτήρες που επηρεάζονται από την οδηγία, είναι οι λαμπτήρων αλογόνου βολφραμίου με ανακλαστήρα. Οι λαμπτήρες αυτοί αναγνωρίζονται από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Οι λαμπτήρες ανακλαστήρα εκπέμπουν κατευθυνόμενο προς τα εμπρός φωτισμό, αντίθετα π.χ. με την μη κατευθυντική διανομή των λαμπτήρων σε σχήμα αχλαδιού.
  • Οι περισσότεροι επηρεαζόμενοι λαμπτήρες διαθέτουν βάσεις GU10, E27 ή E14.
  • Οι λυχνίες ή τα περιβλήματα των λαμπτήρων παρασκευάζονται από γυαλί.
  • Οι λαμπτήρες αλογόνου με ανακλαστήρα χρησιμοποιούνται κυρίως σε φωτιστικά με εσοχές, σποτ και συστήματα παρακολούθησης.
  • Τα επηρεαζόμενα φωτιστικά λειτουργούν χωρίς μετασχηματιστή

Ποιες εναλλακτικές επιλογές παρέχονται;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαμπτήρες ανακλαστήρα LED. Με το φωτεινό στοιχείο να αποτελείται πλήρως από γυαλί, σύμφωνα με την παραγωγή της LEDVANCE, οι λαμπτήρες αυτοί έχουν μεγάλη ομοιότητα με τους αυθεντικούς λαμπτήρες αλογόνου και αποτελούν ιδανική εναλλακτική επιλογή. Και η αντικατάστασή τους είναι εξαιρετικά απλή: αφαιρέστε τον συμβατικό λαμπτήρα αλογόνου και τοποθετήστε τον οικονομικό λαμπτήρα LED και είστε έτοιμοι! Μια συμβουλή για όσους προσέχουν τα οικονομικά τους: Οι λαμπτήρες LED έχουν υψηλότερη τιμή από τους εφάμιλλους τύπους αλογόνου, αλλά αποδίδουν, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος ενέργειας και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Χρειάζεται προσοχή κατά τον συνδυασμό λαμπτήρων LED με ροοστάτες/ dimmer.