Ρύθμιση της έντασης φωτισμού των λαμπτήρες LED

09.09.2016

Εφαρμογή :  Γενικός φωτισμός
Τεχνολογία :  LED
Ομάδα στόχος:  Λιανική πώληση,  Καταστηματάρχης,  Γενικό κοινό,  Τεχνικός τοποθέτησης

Οι λαμπτήρες που παράγουν φως με τη βοήθεια των διόδων εκπομπής φωτός (LEDs) δεν είναι πάντα συμβατοί με ροοστάτες. Στη συσκευασία κάθε λαμπτήρα LED αναγράφεται ένταση φωτισμού των λαμπτήρες ρυθμίζεται ή όχι. Όμως, οι εκδόσεις λαμπτήρων με δυνατότητα ρύθμισης της φωτεινότητας ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα, κυρίως σε συνδυασμό με ήδη εγκατεστημένες συσκευές ελέγχου για κλασικούς λαμπτήρες. Αυτό οφείλεται αφενός στα ηλεκτρονικά και αφετέρου στη χαμηλή ένταση των λαμπτήρων LED, που θέτουν ειδικές απαιτήσεις στο ροοστάτη/ dimmer. Κατά την επιλογή λύσης για τη ρύθμιση της ένταση φωτισμού, μπορείτε να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα φωτισμού με σύγχρονους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι ενεργειακά αποδοτικοί και οικονομικοί λαμπτήρες LED ανακλαστήρα OSRAM αποτελούν πολύ καλή εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τους λαμπτήρες αλογόνου τάσης δικτύου με ανακλαστήρα που από την 1η Σεπτεμβρίου του 2016 στο πλαίσιο απαγόρευσης των μη αποδοτικών πηγών φωτισμού απαγορεύτηκε η διάθεση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι λαμπτήρες αλογόνου είναι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικοί από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλλά ουσιαστικά έχουν παρόμοια κατασκευή: με το πάτημα του διακόπτη, το ρεύμα ρέει μέσω του σύρματος στον λαμπτήρα, θερμαίνοντάς τον και παράγοντας θερμότητα και φως. Ο έλεγχος της έντασης φωτισμού είναι λοιπόν σχετικά απλός: ένα κατάλληλο dimmer διασφαλίζει τη ροή λιγότερου ρεύματος στο σύρμα, το οποίο θερμαίνεται λιγότερο και ο λαμπτήρας εκπέμπει χαμηλότερο φωτισμό.

Τα LED (δίοδοί εκπομπής φωτός) κατασκευάζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο αφού αποτελούν ηλεκτρονικούς ημιαγωγούς. Γι' αυτόν τον λόγο οι λαμπτήρες LED περιέχουν ηλεκτρονικά στοιχεία, συγκρίσιμα με αυτά ενός μικρού ηλεκτρονικού υπολογιστή, που ενεργοποιούνται από το LED ελέγχοντας μεταξύ άλλων λειτουργιών, την σταθερή παροχή ρεύματος. Τα σύνθετα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά των λαμπτήρων LED θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή του dimmer.

Ακόμη μία πρόκληση με ορισμένους ροοστάτες (dimmer) είναι η χαμηλή ένταση των λαμπτήρων LED. Οι παλαιότεροι ροοστάτες σχεδιάστηκαν για λαμπτήρες πυρακτώσεως. Αυτοί οι λαμπτήρες μειώνονται στην επιθυμητή ένταση φωτισμού συνήθως με έναν περιστρεφόμενο διακόπτη που τοποθετείται στον τοίχο. Ένας λαμπτήρας LED που είναι συγκρίσιμος με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως 60 watt, απαιτεί πολύ λιγότερη ισχύς (περίπου 9 watt) για την ίδια φωτεινότητα και επομένως παρέχει μικρότερο περιθώριο ελέγχου φωτισμού. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται ένας ροοστάτες ικανός να ανταποκριθεί στα παραπάνω. Διαφορετικά, ο λαμπτήρας μπορεί να τρεμοπαίζει ή να προκαλεί θόρυβο ή στην χειρότερη περίπτωση να καταστραφεί ή να καταστρέψει το ροοστάτη.

Πριν αντικαταστήσετε έναν λαμπτήρα αλογόνου βολφραμίου με λαμπτήρα LED σε φωτιστικό ρυθμιζόμενης έντασης φωτισμού, διαβάστε τις παρακάτω πληροφορίες:

  • Χρησιμοποιείτε λαμπτήρες LED σε ροοστάτες, μόνο όπου η συσκευασία αναφέρει ότι είναι ντιμαριζόμενοι.
  • Ο ροοστάτης /dimmer που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι κατάλληλο για τον συγκεκριμένο λαμπτήρα LED. Πληροφορίες για τη συμβατότητα των ροοστάτων με τους λαμπτήρες παρέχονται στους ιστοτόπους των παραγωγών, όπως π.χ. στη διεύθυνση www.ledvance.gr/dim.
  • Οι ιστότοποι παραγωγών dimmer (π.χ. Merten, Gira και Jung) παρέχουν επίσης λίστες συμβατότητας και χρήσιμα online εργαλεία. Αν έχετε απορίες σχετικά με τα ήδη τοποθετημένα dimmer, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον ιδιοκτήτη του κτιρίου ή έναν ηλεκτρολόγο.
  • Αποφεύγετε τα φτηνά συστήματα ελέγχου φωτισμού και τους λαμπτήρες LED που παρέχονται σε online προσφορές. Η ποιότητα των παρόχων «χαμηλού κόστους» είναι συχνά ανεπαρκής, προκαλώντας χαμηλή απόδοση και βλάβες.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο λαμπτήρες του ίδιου τύπου με το κύκλωμα dimmer, αν δεν ορίζεται αλλιώς από τον κατασκευαστή του dimmer. Η χρήση λαμπτήρων LED με διαφορετικό σχεδιασμό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
  • Το dimmer πρέπει να χρησιμοποιείται αν η ένταση του φωτισμού μειώνεται κατά διαστήματα. Ωστόσο, αν απαιτείται συνεχώς χαμηλότερος φωτισμός, η σωστή επιλογή είναι ένας λαμπτήρας με χαμηλότερη ένταση. Όταν η φωτεινότητα ενός λαμπτήρα υψηλότερης απόδοσης ρυθμίζεται συνεχώς, απαιτείται περισσότερη ενέργεια απ' ότι με την χρήση λαμπτήρα με χαμηλότερη ισχύ.

Ηλεκτρονικός κατάλογος

Λίστα συμμόρφωσης με τη ρύθμιση φωτεινότητας