Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2014 για την εφεύρεση του μπλε LED

09.10.2014

Εφαρμογή :  Γενικός φωτισμός
Τεχνολογία :  LED
Ομάδα στόχος:  Ηλεκτρολόγος,  Καταναλωτές,  Αρχιτέκτονας,  Σχεδιασμός φωτισμού,  OEM,  Trade

Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2014 θα απονεμηθεί στην εφεύρεση του μπλε LED. Ως κορυφαία εταιρεία παροχής LED παγκοσμίως, η OSRAM συγχαίρει τους νικητές Isamu Akasaki, Hiroshi Amano και Shuji Nakamura για τη βράβευσή τους.

Το μπλε LED επέτρεψε τη δημιουργία του πρώτου λευκού φωτός LED

Το κόκκινο LED έχει εφευρεθεί από τα τέλη της δεκαετίας του πενήντα. Μερικά χρόνια αργότερα, ακολούθησε και το πράσινο LED. Αλλά για να δημιουργηθεί το λευκό LED, έλειπε ως τώρα η μπλε έκδοση. Η ανάπτυξη του μπλε LED αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη, μέχρι την εντυπωσιακή εφεύρεση των τριών Ιαπώνων επιστημόνων το 1992.

«Η εφεύρεση των μπλε LED αποτελεί μοναδικό ορόσημο στην πρόσφατη ιστορία της τεχνολογίας. Το LED αποτελεί μία από τις αποδοτικότερες πηγές φωτισμού. Τα μπλε LED αποτελούν τη βάση για τα λευκά LED. Επίσης, με την ίδια τεχνολογία είναι δυνατή η παραγωγή μπλε λέιζερ. Η τελευταία εφαρμογή τους έγινε στους προβολείς αυτοκινήτων με βάση το λέιζερ» δήλωσε ο Δρ. Klaus Streubel, Επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της OSRAM.

Η OSRAM δραστηριοποιείται στη βιομηχανία των LED για περισσότερα από 40 χρόνια. Σήμερα, η εταιρεία δεν αποτελεί μόνο ηγέτιδα στην αγορά, αλλά και στην τεχνολογία, την καινοτομία και σε πολλούς τεχνικά σχετιζόμενους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού με λέιζερ.

Γνώση των προϊόντων