Οι σωλήνες LED OSRAM SubstiTUBE αντικαθιστούν τους λαμπτήρες πυρακτώσεως T8 στους χώρους στάθμευσης

Wiesbaden, Γερμανία, Ευρώπη, 2015

Τομέας εφαρμογής: Δημόσια κτίρια

Υπο-εφαρμογή: Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων

Τεχνολογία: Σωλήνες LED

Σύνοψη Έργου

Από την ίδρυσή του το 1967, ο Όμιλος Contipark σχεδιάζει, αναπτύσσει και λειτουργεί δημόσιες εγκαταστάσεις στάθμευσης. Αποτελεί μέλος του Ομίλου Interparking, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων στην Ευρώπη, με ηγετική θέση στην αγορά και λειτουργία περίπου 500 εγκαταστάσεων στάθμευσης σε περισσότερες από 180 χώρες σε Γερμανία και Αυστρία.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας επικεντρώνονται στη διαχείριση, ανακαίνιση, μετατροπή, προώθηση και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Όλες οι αρχές ανακαίνισης και κατασκευής βασίζονται πάντα στις ισχύουσες δομικές απαιτήσεις και στο νόμο για την εξοικονόμηση ενέργειας (EnEG). Αυτό σημαίνει ότι το Contipark χρησιμοποιεί πάντα τις πιο σύγχρονες και αποδοτικές τεχνολογίες και λύσεις φωτισμού, όπως σωληνωτούς λαμπτήρες και φωτιστικά LED. H OSRAM υποστηρίζει την εταιρεία ως σύμβουλος και προμηθευτής φωτισμού και η GreenTech Solutions είναι υπεύθυνη για τις τοποθετήσεις και αναβαθμίσεις στους χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων, καθιστώντας και τις δύο εταιρείες συνεργάτιδες του Contipark. Δύο έργα που συνεργατικά το 2015, ο υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων Contipark στο Kurhausplatz του Wiesbaden και ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων Contipark Libori Galerie στο Paderborn, επιδεικνύουν με σαφήνεια την προοπτική εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους, αντικαθιστώντας απλά τους κλασικούς λαμπτήρες φθορισμού με τους πρωτοποριακούς λαμπτήρες LED OSRAM SubstiTUBE.

Περιγραφή έργου

Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων Contipark στο Wiesbaden ενσωματώνει με επιτυχία τον OSRAM LED φωτισμό

Από την αρχή, το Contipark έθεσε συγκεκριμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις για τα προϊόντα που θα χρησιμοποιούνταν σε Wiesbaden και Paderborn: επώνυμα είδη, δυνατή φωτεινή ροή με τουλάχιστον 3.200 ή 3.000 lm, ψυχρό λευκό με θερμοκρασία χρώματος τα 6.500 K και εγγύηση 5 ετών.

Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης «Kurhaus», που εγκαινιάστηκε το 2006 και διαθέτει δύο επίπεδα, ήταν το μόνο κτίριο μεταξύ άλλων 50 που αξιολογήθηκε ως «πολύ καλό» από τον Σύνδεσμο Αυτοκινήτων Γερμανίας - ADAC. Ανιχνευτές κίνησης τοποθετήθηκαν κοντά στην είσοδο και στην έξοδο, στις σκάλες και στις ράμπες, ενεργοποιώντας τα φωτιστικά μόνο στα αντίστοιχα τμήματα. Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων είναι ανοικτός 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, που σημαίνει ότι φωτίζεται συνεχώς. Αφαιρώντας το 20% για τον έλεγχο του φωτισμού, αγγίζει τις 7.008 ώρες λειτουργίας ανά έτος. Βάσεις κατά της υγρασίας, με διπλούς λαμπτήρες και μήκος 1.500 mm, εξοπλισμένες με δύο λαμπτήρες φθορισμού Τ8 (58W) ήταν τοποθετημένες σε ολόκληρο τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Οι βάσεις αυτές χρειάζονταν αντικατάσταση με λαμπτήρες LED για τους οποίους επιλέχθηκαν οι OSRAM SubstiTUBE Advanced Gen. 4.

Βελτιστοποίηση φωτισμού με σωλήνες LED OSRAM SubstiTUBE.

Περισσότεροι από 700 λαμπτήρες φθορισμού T8 (58 W) αντικαταστάθηκαν με σωληνωτούς λαμπτήρες LED OSRAM SubstiTUBE Advanced Gen. 4 με 30 W. Η πραγματική κατανάλωση πριν την αναβάθμιση ήταν 300.000 kWh/a και μετά την εγκατάσταση μόλις 150.000 kWh/a, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά το ήμισυ. Με ετήσιο χρόνο λειτουργίας 7.008 ώρες, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κόστους ενέργειας κατά περίπου €25.000 και μείωση του CO2 κατά περίπου 90.000 kg ετησίως. Η περίοδος απόσβεσης της επένδυσης είναι μόλις 2,2 έτη.

Ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με την τεχνολογία OSRAM LED για το Contipark στο Paderborn

Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στο Paderborn που άρχισε τη λειτουργία του το 1995, διαθέτει τέσσερα επίπεδα στάθμευσης, τρία εκ των οποίων με στέγη. Ο χώρος φωτίζεται για 20 ώρες την ημέρα, κατά προσέγγιση 7.300 ώρες ανά έτος. Και σε αυτήν την περίπτωση επιλέχθηκαν προϊόντα OSRAM SubstiTUBE.

Στο Paderborn, περίπου 900 λαμπτήρες φθορισμού T8 (58 W) αντικαταστάθηκαν με σωληνωτούς λαμπτήρες LED OSRAM SubstiTUBE Advanced Gen.4 - εκ των οποίων οι 300 ήταν στα 28 W, οι 600 στα 22 W και όλοι με χρώμα φωτός 865 και υψηλό δείκτη απόδοσης χρωμάτων Ra=80. Κάθε χρόνο, οι νέοι λαμπτήρες προσφέρουν περίπου, € 35.000 εξοικονόμηση κόστους, 55% εξοικονόμηση ενέργειας (προηγούμενη κατανάλωση 300.000 kWh/a, σημερινή 140.000 kWh/a) και μείωση CO2 κατά 90.000 kg.

Μια εντυπωσιακή αρχή για μια καινούρια, πετυχημένη συνεργασία

Μετά τις δύο αναβαθμίσεις σε Wiesbaden και Paderborn, το Contipark εξοικονομεί περίπου € 60.000 σε κόστος κατανάλωσης ενέργειας κάθε χρόνο, με τη μετάβαση από τους κλασικούς λαμπτήρες φθορισμού στους πρωτοποριακούς σωληνωτούς λαμπτήρες LED SubstiTUBE. Με τις περίπου 500 εγκαταστάσεις στάθμευσης που διαχειρίζεται, γίνεται εύκολα αντιληπτή η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους για το Contipark, μέσω της περαιτέρω συνεργασία της με την LEDVANCE.


Κέντρο τύπου