Επαγγελματικό
Χώρα
Η φωτεινή ζωγραφική είναι ένας συναρπαστικός θέαμα με υπέροχα χρώματα και σχήματα.

LIGHT PAINTING

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑ ΒΑΜΠΕΡΙ

Ο JanLeonardo σπάνια φεύγει από το σπίτι πριν από το ηλιοβασίλεμα. Οι γείτονές του συχνά αστειεύονται ότι είναι βαμπίρ. Ο πραγματικός λόγος όμως είναι ο εθισμός του: στο σκοτάδι - και στις εικόνες που του επιτρέπει να δημιουργήσει. Ανακαλύπτουμε τον μυστηριώδη κόσμο της φωτεινής ζωγραφικής από τον άνθρωπο που πρωτοπορεί στην τέχνη.

Light Painting

Η συνέντευξή μας ξεκινά στις 3 μ.μ. Ο JanLeonardo συνεχώς ζητά συγγνώμη για το χασμουρητό καθώς πίνει μια γουλιά από τον καφέ του. Έχει μόλις ξυπνήσει, αφού επέστρεψε στο σπίτι από τη δουλειά το ξημέρωμα. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Εργάζεται στην φωτεινή ζωγραφική για πάνω από 10 χρόνια. Κάθε βράδυ βγαίνει με την κάμερα του, μια ποικιλία επιλογών πηγών φωτός και το πιο σημαντικό, μια εικόνα στο μυαλό του: μια εικόνα που μπορεί να απεικονίσει τέλεια όταν κλείνει τα μάτια του, μια εικόνα που χρειάζεται το σκοτάδι για να δημιουργήσει.

Ο Jan Leonardo Wöllert γεννήθηκε στο Cuxhaven της Γερμανίας, το 1970. Σήμερα είναι ένας από τους πιο γνωστούς ζωγράφους φωτός στον κόσμο. Με πελάτες που κυμαίνονται από την ετικέτα μόδας Diesel έως το συγκρότημα Coldplay, είναι σαφές ότι οι άνθρωποι συμπαθούν αυτό που βλέπει. Τον ρωτάμε για το έργο του και ανακαλύπτουμε τι είναι αυτό που τον εμπνέει να ανάψει τα φώτα του καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι τα σβήνουν τη νύχτα.

Light Painting

Τι είναι η φωτεινή ζωγραφική;

Η φωτεινή ζωγραφική χρησιμοποιεί μακρά έκθεση (με το κλείστρο της κάμερας αριστερά ανοιχτό) και φορητές πηγές φωτός για τη δημιουργία εικόνων ή "ζωγραφιών" είτε σε στούντιο είτε έξω σε φυσικό σκοτάδι. Οι εικόνες δημιουργούνται σε πραγματικό χρόνο και καταγράφονται σε ένα μόνο πλαίσιο φωτογραφιών. Ο JanLeonardo περιγράφει το έργο του ως «σαν έναν τυφλό ζωγράφο που δεν μπορεί να δει τον καμβά του». Μόλις όλα είναι εντάξει, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πατήσει "λήψη" και να περιμένει λεπτά, μερικές φορές ώρες, πριν εμφανιστεί μια εικόνα στην οθόνη του.

Light Painting

Η φωτεινή ζωγραφική έχει πολλές διαφορετικές μορφές. Στην πιο βασική του, είναι μια μορφή φωτεινού γκράφιτι - λέξεις ή εικόνες που σχεδιάζονται με μια κινούμενη πηγή φωτός στραμμένη προς το φακό της κάμερας. Μια άλλη κοινή μορφή είναι η φωτεινή ζωγραφική τοπίου. Πρόκειται για εικόνες που χρησιμοποιούν φακό για να φωτίσουν ένα συγκεκριμένο μέρος μιας σκηνής όπως ένα δέντρο, ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο ή μια λίμνη χρησιμοποιώντας έναν φακό. Η εικόνα που προκύπτει είναι συχνά κάπως τρομακτική, με αντικείμενα που αναδύονται από το σκοτάδι, μερικές φορές σε ασυνήθιστα χρώματα.

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με το έργο του JanLeonardo θα είναι επίσης εξοικειωμένοι με το Light Art Performance Photography (LAPP). Το Light Art Performance Photography καταγράφει ρουτίνες που πραγματοποιούνται από καλλιτέχνες που κρατούν ή συνδέονται με πηγές φωτός. Αυτές οι παραστάσεις συνήθως χορογραφούνται και επαναλαμβάνονται πριν από τη λήψη και απαιτούν μεγάλη προετοιμασία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως μια φωτεινή ζωγραφική τοπίων με στοιχεία όπως φωτεινές μπάλες, φωτιζόμενες φιγούρες, UFO και μερικές φορές εικόνες με βάση το πυροτέχνημα.

Δοκιμή και σφάλμα

Ένας αυτοδίδακτος φωτογράφος και αυτοδίδακτος στη φωτεινή ζωγραφική, ο JanLeonardo λέει ότι έμαθε την τέχνη του αποκλειστικά από "δοκιμή και σφάλμα". Σήμερα, στα εργαστήρια που παρέχει, ενθαρρύνει τους νεοεισερχόμενους να ακολουθήσουν ακριβώς την ίδια πειραματική προσέγγιση. Πιστεύει ότι οι καλοί ζωγράφοι φωτίζονται από την περιέργεια. "Είναι να προσπαθείς ξανά και ξανά μέχρι να δημιουργήσεις την εικόνα που θέλεις ή τελικά να μάθεις πώς ένας άλλος καλλιτέχνης δημιούργησε έναν πίνακα που με την πρώτη ματιά δεν ήταν ξεκάθαρος", εξηγεί. Κατά τη γνώμη του, η μετάδοση μιας τέτοιας περιέργειας σε άλλους είναι πολύ πιο σημαντική από τη μετάδοση γνώσεων συγκεκριμένων τεχνικών. "Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός συναισθήματος για αυτό που κάνεις και για την κατανόηση της πολυπλοκότητας της σχετικής εργασίας".

"Είθε η Δύναμη να είναι μαζί σας"

Για να δημιουργήσετε μια φωτεινή ζωγραφική χρειάζεστε μια κάμερα, ένα σταθερό τρίποδο, ένα τηλεχειριστήριο για να ενεργοποιήσετε το φωτισμό και φυσικά, πηγές φωτός. Αυτή είναι συνήθως LED. Ο JanLeonardo καθιστά σαφές ότι όταν πρόκειται για την επιλογή των πηγών φωτός, "δεν υπάρχουν όρια!" Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε βρείτε, όπως παλιούς φακούς που βρίσκονται στο σπίτι σας, παιδικά παιχνίδια ή gadget που βρίσκετε σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα. Παρά το ότι έχει αναπτύξει μια σειρά από περιζήτητα εργαλεία φωτεινής ζωγραφικής, πιστεύει ακράδαντα ότι "η επιστροφή στις ρίζες" και η χρήση προσωπικών αντικειμένων, είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για έμπνευση και παρέχει μια ατομική πινελιά.

According to JanLeonardo, no equipment is more important than a vivid imagination. You do not only need to come up with an idea, you must also stick with it as much as possible. Most of his ideas come to him when in the bath. Asking if he ever becomes frustrated or has given up on an image, he says “of course.” He admits he is a perfectionist. As our interview takes place in high summer, he explains it is a time of increased pressure with effective working hours (darkness) significantly reduced. The benefit however is that he doesn’t freeze in the middle of the night. Working with and against the elements every day, it is clear that JanLeonardo lives in a parallel universe to those with a 9 – 5 job; his neighbors however have nothing to worry about!

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο του στον ιστότοπό του: http://www.lightart-photography.de/en/gallery/photo/ .

Μοιραστείτε τη σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης